UA / RU
Підтримати ZN.ua

Полторак відправив "Молоти" на додаткову експертизу

Раніше у Міноборони наголошували на тому, що причиною вибуху міномета на Рівненщині є його подвійне заряджання.

Міномети "Молот", один з яких став причиною загибелі трьох та травмування дев'ятьох військових на Рівненському загальновійськовому полігоні, відправлені на додаткову експертизу за наказом Міністра оборони України Степана Полторака, повідомляє прес-служба МОУ. Експерти досліджуватимуть метал, з якого виготовлені стволи мінометів цього типу.

"Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак наказав провести експертизу металу, з якого вироблено ствол міномета М-15 "Молот" на базі науково-дослідної лабораторії Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"", - йдеться у повідомленні.

Наразі зразки передані до науково-дослідної лабораторії, за результатами експертизи будуть зроблені висновки щодо причин вибуху "Молота" на Рівненщині. Раніше у Міноборони назвали причиною вибуху подвійне заряджання міномета під час проведення стрільб. При цьому на момент проведення стрільб міномет і боєприпаси були технічно справні.

Загалом з початку експлуатації "Молотів" у 2016 році вони вибухали 12 разів - вісім разів унаслідок подвійного заряджання, ще чотири – внаслідок передчасного спрацювання підривника.

Проте голова парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін повідомляв про те, що метал для мінометів "Молот" не відповідає технічним характеристикам. І пов'язував вибухи мінометів з цим фактом.

Нагадаємо, вранці 6 липня на території Рівненського загальновійськового полігону під час навчань вибухнув міномет М120-15 "Молот". Унаслідок події загинули троє військовослужбовців, ще дев'ятеро дістали поранення. Основною версією загибелі військовослужбовців є порушення заходів безпеки, заявили у Міністерстві оборони України.

Відкрито провадження за ч. 3 статті 414 Кримінального кодексу України (порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточуючих).

Президент Петро Порошенко заборонив до повного закінчення розслідування застосовувати на навчаннях міномети, через які стався трагічний інцидент.