UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поліція відкрила кримінальну справу через стан приміщень Києво-Печерської лаври

Один із корпусів в жахливому стані після оренди його УПЦ МП.

Поліція Києва відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного руйнування об’єкту на території Києво-Печерської лаври, повідомили в ГУ НП Києва 13 квітня.

Слідчі дії розпочали після звернення представників Міністерства культури із заявою про виявлені пошкоджень та руйнувань одного із корпусів. На даний час правоохоронці з’ясовують усі деталі та збирають докази протиправних дій.

Зокрема комісія Мінкульту зафіксувала аварійний стан приміщення на території Києво-Печерської лаври, який зараз непридатний для експлуатації та має явні ознаки руйнування. Мова йде про  корпус № 112 (Книжковий склад) у Києво-Печерській лаврі.

Розслідування розпочато за частиною другою статті 298 Кримінального кодексу України - умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин. Санкція статті передбачає штраф від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Читайте також: Суд все ж відправив митрополита Павла під цілодобовий домашній арешт

Напередодні Комісія Міністерства культури та інформаційної політики України змогла частково розпочати роботу з прийому-передачі державного майна Києво-Печерської лаври та показала наслідки безоплатного користування приміщеннями Українською православною церквою Московського патріархату. Зокрема у будівлі понищене майно, видерті двері, зруйновані стіни та навіть демонтоване покриття підлоги.

Наприкінці березня представники російської церкви, незважаючи на те, що час їхнього виселення із заповідника вже настав, не захотіли залишати територію заповідника. Митрополит Павло (Лебідь) спочатку говорив, що договір про оренду нібито не можна розривати в односторонньому порядку, закликаючи дочекатися остаточного рішення суду. Крім того, він накинувся з прокльонами на президента Володимира Зеленського та його родину, а також на міністра культури та журналістів.

Після рішення київського Госпсуду 30 березня Кабмін визнав недійсним розпорядження часів Януковича про передачу об'єктів лаври московському патріархату та забрав під свою відповідальність управління майном Києво-Печерської лаври.

Детальніше про ситуацію з виселенням УПЦ МП з Києво-Печерської лаври читайте в матеріалах Катерини Щоткіної «Чи перетвориться Києво-Печерська лавра на «церковний майдан»?» та «Монастирський переділ».