UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поліція відкрила справу про стеження за знімальною групою програми "Схеми"

Справу кваліфікували як перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

Головне слідче управління Національної поліції України внесло інформацію про стеження невідомими за знімальною групою програми "Схеми" в Єдиний реєстр досудових розслідувань, кваліфікувавши справу як перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, повідомив спікер Національної поліції України Ярослав Тракало.

"22 лютого 2019 року в Національну поліцію України надійшла заява журналіста знімальної групи "Схеми: корупція в деталях" - RFERL, редакція Радіо Свобода, Михайла Ткача про вчинення проти нього злочину, а саме – перешкоджання його законній професійній діяльності журналіста. У ньому, зокрема, йшла мова про те, що в місті Києві невідомі особи на автомобілях протягом декількох місяців здійснюють стеження за знімальною групою, а 21 лютого 2019 році знімальна група була заблокована цими автомобілями, внаслідок чого не змогла продовжити роботу з редакційним завданням", – повідомив Тракало в Facebook.

За його словами, в той же день, 22 лютого, Головне слідче управління внесло зазначені відомості до ЄРДР з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 3 ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

"Будь-які спроби або методи тиску на журналістів, навіть у завуальованій формі, неприпустимі. Всі докази, надані поліції, будуть ретельно вивчені, а сам факт повинен отримати належну правову оцінку та реакцію з боку правоохоронців", - зазначив він.

Розслідувачі проекту "Схеми: корупція в деталях" повідомили, що з вересня 2018 році за знімальною групою проекту стежать невідомі особи на автомобілях, що належать охоронному підприємству ТОВ "Дельта-Донбас". Його кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

"Хвіст" супроводжував журналістів, коли ті виїжджали на зйомки. У низці випадків автомобіль зі знімальною групою блокували невідомі. "Схеми" зверталися до прес-служби Ахметова, але на момент виходу програми в ефір відповіді не отримали.

Після виходу матеріалу в охоронній фірмі "Дельта-Донбас" заявили, що не причетні до стеження за знімальною групою програми розслідувань "Схеми: корупція в деталях" і додали, що "невідомі особи понад 200 разів за останні кілька місяців вели спостереження і приховану зйомку за об'єктами – офісом компанії SCM і приватним житлом акціонера компанії, при цьому ніяк не ідентифікуючи себе як представників ЗМІ".

"Дії охоронців були відкритими і спрямованими на попередження можливої небезпеки життю і здоров'ю з боку невідомих осіб, які систематично ведуть приховане спостереження. В діях невідомих вбачається втручання в особисте життя приватної особи і збір інформації незаконним способом", - йдеться в офіційній заяві охоронної фірми.