UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поліцейського, пораненого під час затримання графітчиків у Львові, нагородили квартирою і пістолетом

Двох 20-річних львів'ян, які вночі наносили на стіну будинку трафарет з написом "Хто замовив Катю Гандзюк?", затримували майор, капітан і лейтенант кримінальної поліції. Після цього графіті хтось ретельно замазав фарбою.

Капітан львівської поліції Володимир Костомаха, який отримав ножове поранення під час затримання двох 20-річних активістів, які наносили на стіну графіті з написом "Хто замовив Катю Гандзюк?", отримав від керівництва МВС нагородну зброю і службову квартиру. Нагороду вручив особисто голова Національної поліції Сергій Князєв.

"Відомчою заохочувальною відзнакою МВС "Вогнепальна зброя" нагороджений старший оперуповноважений Галицького відділу поліції Львівщини, капітан поліції Володимир Костомаха, який отримав поранення. Керівництво Нацполіції прийняло рішення про виділення пораненому поліцейського службового житла" , - йдеться в прес-релізі НПУ, поширеному в понеділок, 20 серпня.

У поліції підкреслили, що власник несе службу в правоохоронних органах з 2011 року, тричі був у відрядженнях в зоні АТО / ООС, має статус учасника бойових дій.

Крім капітана Костомахи керівництво відзначило ще двох співробітників Галицького районного відділення поліції - заступника начальника сектору, майора Романа Росипа й оперуповноваженого, лейтенанта Олександра Зюганова. Їм вручили нагрудні знаки "За відвагу в службі".

Майор Росип і лейтенант Зюганов отримали отримали нагрудні знаки "За відвагу в службі".

Костомаха стверджує, що графітчики, один з яких ударив його ножем, не могли сплутати оперативників у цивільному із бандитами. При цьому з його слів можна зробити висновок, що службові посвідчення перед затриманням хлопцям, дії яких можна було кваліфікувати як адміністративне правопорушення, вони не пред'являли.

"Ми кілька разів кричали, що ми поліція", - запевнив Костомаха.

Як повідомлялося, в ніч на 17 серпня у Львові група оперативників кримінальної поліції вирішила затримати двох хлопців, які наносили на стіну будинку трафарет із написом "Хто замовив Катю Гандзюк?". За офіційною версією поліції, оперативники патрулювали нічне місто і помітили протиправні дії. Однак графітчики кинулися навтьоки, а один з них вдарив ножем у груди 33-річного капітана поліції.

Того ж дня 20-річного активіста націоналістичної організації С14 Маркіяну Вербовому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) і суд заарештував його на 60 діб без права внесення застави. Другого затриманого притягнули до адміністративної відповідальності за "злісну непокору поліції".

Голова С14 Євген Карась, у свою чергу, повідомив, що на активістів напала група людей у цивільному одязі. Вони приїхала на чотирьох автомобілях і почали бити хлопців. За словами Карася, нападники не представилися, і Вербовий застосував ніж в цілях самооборони від людей, який він прийняв за бандитів.

Активіст Олександр Медведько повідомив, що після затримання Вербовому в райвідділі відбили нирки.

У радниці мера Херсона Катерини Гандзюк, яку облили сірчаною кислотою, - давній конфлікт із херсонської поліцією, керівництво якої вона публічно звинуватила в корупції. Вона не виключає, що до замаху на неї можуть бути причетні поліцейські.