UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поки 40 українських пілотів не закінчать навчання на F-16, ЗСУ не зможуть ефективно використовувати ці літаки — аналітики

А партнери навчать таку кількість військових лише до кінця 2025-го.

Можливості союзників з підготовки пілотів ЗСУ до роботи з винищувачами F-16 є обмеженими, що може в майбутньому негативно позначитися на здатності Сил оборони використовувати ці літаки, стверджують експерти Інституту вивчення війни США. В останньому їх звіті сказано, що повноцінна ескадрилья з 20 літаків потребує 40 пілотів, тоді як до кінця року, за даними Politico, до роботи будуть готові лише половина з них. 

Тому ЗСУ потрібно буде чекати кінця 2025-го, коли закінчиться навчання необхідної кількості фахівців. До тих пір вони не зможуть використовувати F-16 найбільш ефективно. 

"Для максимально ефективної підтримки наземних операцій Повітряні сили ЗСУ мають знищити достатню кількість засобів ППО на території Росії за допомогою ракет дальнього радіуса дії, підготувати достатню кількість пілотів F-16, а також отримати своєчасну поставку і достатню кількість літаків цього типу", — додали у звіті ISW.

Читайте також: Винищувачі Mirage можуть стати для ЗСУ технологічною пасткою — Згурець

Нагадаємо, генерал-лейтенант запасу Повітряних сил США Девід Дептул вважає, що з допомогою F-16 ЗСУ матимуть можливість бити по ключових цілях у РФ. Також це знизить здатність окупантів розгортати свої сили в Україні. До слова, кілька країн вже повідомили, що дозволять захисникам використовувати свої борти для ударів по території Росії. Йдеться про Нідерланди та Данію