UA / RU
Підтримати ZN.ua

Почалась «зимова війна»: OSINT-аналітик InformNapalm пояснив зменшення втрат окупантів на фронті

Українська армія щодня знищує один піхотний батальйон росіян, щоб не дати їм зібрати «ударний кулак».

Хоча календарна зима ще не настала, але фактично війна увійшла в зимову фазу, яка передбачає незначне сповільнення на фронті. Це пояснює і певне зменшення втрат окупаційної армії в щоденних звітах Генштабу ЗСУ. Про це написав провідний аналітик OSINT-спільноти InformNapalm Антон Павлушко.

«Судячи з відео з фронту, починається позиційна війна посеред грязі, снігу та калюж. Вирішив просто показати статистику від Генштабу за неповний місяць листопад – тут перші тижні активної фази звільнення Херсона та останні кілька "спокійних" днів (01.11.-25.11.). Що таке "спокій" з точки зору статистики? Це коли до 16.11 в середньому втрати у росіян були по 680 солдатів на добу, після цього – "тільки" 380. Останній тиждень втрати по танках у росіян мінімальні – так само чітко видно, що втрати по іншій техніки зменшились після 16.11», – написав Антон Павлушко.

Читайте також: Годі про переговори, українці воюють взимку з 2014 року. Просто дайте їм зброю — американський експерт

Аналогічна ситуація зі збитими літаками та гелікоптерами окупантів – якщо раніше їх по одному-два збивали чи не щодня, то з 8 листопада немає жодного збитого літака, а з 11 листопада – жодного вертольота. Останній засіб ППО окупанти втратили 16 листопада.

Проте, Антон Павлушко вважає, що ця «пауза» не буде тривалою, адже якраз взимку у нас починаються активні бойові дії, наприклад, Дебальцеве – січень-лютий 2015-го. Тим паче, Сили оборони продовжують доволі активно знищувати особовий склад окупаційної армії.

«Дуже радує велика кількість відео з дронів, де вибивається російська піхота – тобто, хоч то "вагнерівці", хоч "мобікі", але наші їм спокійно жити не дають, щоб росіяни не могли зібрати свій бойовий кулак, – написав Антон Павлушко. – З моніторингу відео з російських регіонів можна сказати наступне - постійно відправляють на фронт чергові підрозділи з мобілізованих. Тому оцей один умовний вибитий за день російський піхотний батальйон поповнюється новими силами».

Проте, вважає аналітик, українське командування також «до чогось» готується і точно планує якусь нову операцію з використанням вивільнених на західній Херсонщині підрозділів. Але, попереджає, росіяни не даватимуть спокою українському тилу взимку і продовжуватимуть завдавати масованих ракетних ударів.

Читайте також: Україна збереже перевагу на полі бою і взимку – глава Пентагону

Нагадаємо, глава Міноборони Британії Бен Воллес порадив українським Збройним силам зберігати динаміку на фронті взимку. Він наголосив, що українська армія має значну перевагу в укомплектуванні і забезпеченні над росіянами, тому логічно цим скористатися.