UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після скасування виборів у Києві Попов заговорив про підвищення цін на проїзд

Голова КМДА заявив, що громадський транспорт в Києві дуже збитковий, і не виключив подорожчання проїзду вже восени.

В столиці склалася непроста ситуація з громадським транспортом, який на сьогоднішній день (КП "Київпастранс" і "Київський метрополітен") щорічно несе збитки у розмірі до 600 млн грн через ціни на проїзд, встановлені на рівні, нижчому від економічно обґрунтованого.

Про це заявив голова Київської міськдержадміністрації (КМДА) Олександр Попов.

"У нас дуже складна ситуація з громадським транспортом у тому сенсі, що він дійсно працює збитково. І ми щороку виділяємо "Київпастрансу" понад 300 млн грн дотацій, щоб забезпечити виплату заробітної плати. У цьому році та збитки метрополітену будуть приблизно на таку ж суму - близько 300 млн", - заявив Попов, пише "Сегодня".

При цьому Попов не виключив можливості підняття цін за проїзд у громадському транспорті, але зазначив, що для вирішення даного питання потрібно як мінімум півтора місяця, а відповідне рішення може бути винесено не раніше осені.

"Ми можемо говорити про зміну цін, але переходячи на нову систему оплати. Я маю на увазі, що для жителів Києва, які будуть мати тривалі проїзні квитки - наприклад, на рік, півроку або хоча б на місяць - це буде набагато дешевше, ніж брати один квиток, одноразовий проїзд на один день. Таким чином, ми захистимо киян, якщо доведеться піднімати ціну", - зазначив Попов.

Крім того він додав, що у разі підняття цін вартість проїзду для соціально захищених категорій населення, швидше за все, залишиться незмінною.

Попов також розповів, що в транспортній сфері "ми, звичайно, віддаємо пріоритет розвитку метрополітену", а розвиток наземного транспорту буде здійснюватися за рахунок закупівлі та самостійного виготовлення рухомого складу.

Як відомо, зараз проїзд у столичному громадському транспорті коштує 1,5 грн./поїздка (тролейбус, трамвай). У той же час, КП "Киепасстранс" вважають , що економічно обґрунтований тариф на перевезення одного людини трамваї - 2,51 грн, в тролейбусі - 2,76 грн і в автобусі - 3,20 грн.

Вартість проїзду в метрополітені на сьогодні становить 2 грн/поїздка (до 6 вересня 2010 року проїхатися в метро можна було всього за 50 коп.). Раніше в КМДА заявили, що економічно обґрунтований тариф на проїзд у метрополітені в 2013 році повинен становити 3-3,05 грн за поїздку.

Ще півроку тому, в грудні 2012-го, Попов заявляв, що столична влада буде стримувати подорожчання проїзду в транспорті максимально довго, в ідеалі - рік. При цьому він зазначив, що підвищення вартості проїзду "об'єктивно назріло".

Як відомо, 29 травня Конституційний суд України виніс рішення, згідно з яким вибори депутатів Київради і мера Києва повинні проводитися в 2015 році. !zn

Читайте також:

"Київпастранс" хоче підняти до 2,80 грн вартість проїзду в наземному транспорті

Влада Києва назвала економічно обґрунтований тариф на проїзд у метро: 3 грн

Введення безкоштовного WI-FI у київському метро відтермінували на рік

Євросоюз глибоко стурбований перенесенням київських виборів на 2015 рік

Опитування показало, що кияни все менше підтримують Попова