UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пилипів день: традиції

Це останній день у році, коли можна їсти м'ясо і молочні продукти.

У вівторок, 14 листопада, християни східного обряду вшановують пам'ять апостола Пилипа, одного з учнів Христа. Раніше, це свято відзначали пізніше, але цього року дата свята змінилася. Наступного дня, традиційно, починається Різдвяний піст.

Як відзначають День апостола Пилипа

У цей день відзначається Пилипівське заговіння - останній день у році, коли можна їсти продукти тваринного походження. В цей день ще можна їсти м'ясо та молочні продукти, а ось із наступного дня переходили на пісні каші, фрукти, овочі та хліб.

З постом починався час, коли жінки збиралися разом і проводили час за прядками. Жінки працювали, спілкувалися, співали і готувалися до свята Різдва Христового.

У цей день родичі збиралися ввечері за одним столом. Всі разом вечеряли і в останній раз перед постом їли м'ясо. Залишки вечері згодовували котам і собакам, а також домашній худобі, щоб всі тварини легко пережили пост.

Що можна робити в цей день

До цього дня також традиційно завершували всі гучні народні  гуляння. На наступний день починався піст, час духовного і фізичного очищення.

На заговини також був звичай гадати. Під час вечері дівчата потайки залишали шматок яловичини, а перед сном клали його собі під подушки і три рази говорили: «Суджений-ряджений! Прийди до мене уві сні заговлятися». Вночі дівчині мав наснитися наречений.

У Київській Русі це був останній день у році, коли можна було грати весілля. Тому закохані намагалися одружитися до Пилипівого дня