UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пільги на етапі вступу до ВНЗ пропонують скасувати

Замість того, щоб зменшувати академічні вимоги до знань майбутнього студента, держава може забезпечити пільговим категоріям системну соціальну допомогу.

Пільги при вступі у вищий навчальний заклад, що існували ще з радянських часів, необхідно скасовувати, вважають експерти.

"Головний критерій вступу повинен бути один - знання. Пільги на етапі вступу потрібно скасовувати. Це питання соціального захисту, а не освіти", - пояснив DT.UA голова Центру моніторингу освіти Павло Полянський, член робочої групи по розробці нового законопроекту "Про освіту".

Він підкреслив, що пільги можуть мати студенти, які потребують соціального захисту, а не абітурієнти.

"Тому необхідно в новому рамковому законі "Про освіту" передбачити фактично, а не на словах, рівний доступ до освіти. Відповідно на його підставі потрібно буде внести зміни в інші закони", - зазначив Полянський.

"Держава повинна не приховувати відсутність знань у пільговика, а допомагати йому стати конкурентоспроможним у вступній кампанії. Наприклад, оплачувати навчання на підготовчих курсах при обраному навчальному закладі, надавши житло та гідну стипендію. Звичайно, просто зарахувати до вузу, не зважаючи на рівень підготовки, легше і дешевше. А що робити далі з такими фахівцями? Будуть вони затребувані на ринку праці?" - пише в своїй статті оглядач DT.UA Оксана Онищенко.

Сьогодні, за умовами прийому, затвердженими Міністерством освіти, до 25% місць (на розсуд вишу) віддають дітям-сиротам, інвалідам I і II групи, чорнобильцям, членам сімей шахтарів, дітям загиблих при виконанні службових обов'язків військових і працівників правоохоронних органів.

Далі в списку додаються медалісти-чорнобильці, учасники міжнародних олімпіад (якщо олімпіада проводилась з профільного для абітурієнта предмета) і ще небагато місць віддають тим, хто має цільове направлення (жителі сіл, які, по ідеї, вивчившись, повернуться працювати в рідні місця).

Розподіляючи бюджетні місця між найкращими абітурієнтами, виші зобов'язані частину з них віддати пільговикам. Єдина вимога до останніх - набрати хоча б мінімальний прохідний конкурсний бал. Тобто якщо у абітурієнта, не має за законом пільг, конкурсний бал - 350, а у пільговика - 250, студентом стане останній.

"Це дуже незручна тема, - розповів DT.UA міжнародний експерт, консультант Anglia Assessment Ltd і USETI Альгірдас Забуліоніс. - На Заході є різні фонди допомоги студентам, але я не чув, щоб вони допомагали вступати. Кожен університет приймає вступників на загальних підставах. Можливі якісь квоти для різних груп, але академічні вимоги до знань майбутнього студента не зменшуються - інакше як йому, бідному, вчитися надалі?".

Докладніше читайте в статті Оксани Онищенко "Чи потрібні пільги при вступі?" в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Названо виші, до яких не подав заяви жоден абітурієнт

Найвищий конкурс в Університеті Шевченка за спеціальністю "туризм" - 91 чоловік на місце

З 2014 року студентам підвищать стипендії

Абітурієнти 2013 року хочуть вчитися на філологів, юристів і економістів