UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підстави для звільнення працівника з ініціативи роботодавця: що змінилося восени

У вересні набрав чинності відповідний закон.

В Україні трудові відносини між працівником та роботодавцем регулюються відповідним законодавством. 27 вересня 2024 набрав чинності Закон України 3768-IX, яким, зокрема, передбачено додаткові підстав для звільнення працівника з ініціативи роботодавця. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, що змінилося.

Читайте також: Робота під час повітряної тривоги: що треба знати працівникам та роботодавцям

Нові підстави для звільнення з ініціативи роботодавця

Так, відповідно до ст.40 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП) трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем, зокрема, у випадках:

Нове поняття

Введено нове поняття «правила поведінки на підприємстві» та визначено його роль у трудових правовідносинах.

Так, відповідно до ст.142 КЗпП складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема, про зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Водночас, встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим.

Додаткові підстави для відсторонення працівників від роботи

Відповідно до ст.46 КЗпП відсторонення працівників від роботи роботодавцем допускається, в тому числі, у разі проведення службової перевірки роботодавцем, який віднесений до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктів чи операторів критичної інфраструктури.

Встановлено, що для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у разі невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації потрібна попередня згода виборного органу первинної профорганізації.

У період дії воєнного стану відповідно до ч.2 ст.5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» це правило не застосовується, крім випадків звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.

Нагадаємо, як має відбуватися звільнення працівника на законних підставах.