UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підсанкційний олігарх Павло Фукс отримав підозру від СБУ

Підозру також отримали топменеджери холдингу Фукса.

Служба безпеки України повідомила про підозру підсанкційному олігарху Павлу Фуксу. Його підозрюють у фінансових махінаціях з українськими стратегічними підприємствами, а також у систематичному ухиленні від сплати податків, зазначили в СБУ 

«Встановлено, що з 2018 року він незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 млрд грн. Як свідчать матеріали розслідування, холдинг підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках», – зазначили в СБУ.

Вказано, що зловмисники за безцінок викуповували у банківських установ «кредитні» зобов’язання відповідних об’єктів. Таким чином вони могли втручатися у їхню господарську діяльність. Після такої оборудки активи заводів та інфраструктурних об’єктів заморожували, блокували їхню діяльність чи робили банкрутами.

Читайте також: Буданов попросив Кличка відібрати земельні ділянки у олігарха Фукса – ЗМІ

«Фукс та його спільники ретельно приховували джерела фінансування оборудок та реальних «замовників» через складні фінансові махінації. Для цього використовували понад 100 афілійованих комерційних структур», – додали в СБУ.

У спецслужбі додали, що ці махінації приносили надприбутки. При цьому ділки ще й ухилялися від податків. Зокрема, лише від однієї з таких оборудок держава зазнала збитків на майже 100 млн грн.

Павлу Фуксу та двом топменеджерам холдингу повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

«У межах кримінального провадження накладено арешт на корпоративні права та рахунки 101 задіяної у протиправній діяльності компанії, права вимоги за понад 1600 викупленими кредитами, понад 240 об’єктів нерухомості і транспортних засобів учасників схеми. Частину арештованих активів вже передано в управління АРМА», – додали в СБУ.

Своєю чергою Фукс стверджує, нібито заява СБУ є «безпідставною і пов’язана виключно із особистою економічною зацікавленістю окремих осіб в керівництві СБУ та інших структур». Зокрема, він заявив про наклеп спробу завдати шкоди діловій репутації.

Читайте також: "Венеційський карнавал" Павла Фукса: ЗМІ розповіли, як підсанкційний український олігарх відсвяткував своє 50-річчя

Нагадаємо, у червні 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав указ №266/2021. Цим самим він ввів в дію Рішення РНБО від 18 червня. Йдеться про впровадження санкцій проти 540 компаній та 538 людей – на три роки та безстроково. 

Тоді до санкційного списку потрапили й олігархи Павло Фукс та Дмитро Фірташ. Санкції передбачали обмеження торговельних операцій, заборону виводити гроші за межі України, анулювання певних ліцензій та дозволів. Їх також позбавили права брати участь у приватизації, оренді державного майна тощо.