UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підготовка до зими: як зробити запаси продуктів

Цим краще зайнятися вже зараз.

Минула зима була складною, через постійні ракетні обстріли з боку Росії. Цього року ворог може знову спробувати залишити українців без світла і тепла. Щоб підготуватися до цього складного періоду, треба завчасно зробити запас необхідних продуктів.

Читайте також: Зима без світла: як правильно вибрати ліхтарик

В першу чергу проаналізуйте, що любить їсти ваша сім'я, щоб не зробити непотрібні запаси, пише «Дніпро оперативний». Також треба перевірити вже наявні запаси – якщо їхня витрата невелика, не варто робити додаткові. Тобто, якщо зазвичай вам вистачає пляшки соняшникової олії на місяць, то ваша межа запасів – три пляшки.

Є багато способів зробити запаси. Необхідні продукти можна заморожувати, консервувати та сушити.

Що і як можна заморозити на зиму

Свіжі овочі та фрукти, поки їх ще ще багато на ринках, можна заморозити. Також можна покласти в морозильну камеру м'ясо, рибу та гриби.

При підготовці до заморожування продуктів слід дотримуватися простих правил: з вишні та черешні краще прибрати кісточки, кабачки варто натерти на тертку і добре віджати, баклажани перед заморожуванням потрібно запікати або обсмажувати, заготовки на супи (наприклад, перець, помідори, гриби) повинні бути помиті та порізані.

М'ясо та рибу потрібно нарізати на порційні шматки і потім заморожувати.

Що можна консервувати на зиму

Мабуть найпопулярніший спосіб заготівлі в Україні — це консервація. Зберегти на зиму можна джеми, фрукти в сиропі, консервовані овочі (огірки, помідори, баклажани, кабачки, перець, тощо).

Втім, якщо раніше у вас не було такого досвіду, краще вибрати інший варіант, або купити вже готові консерви.

Що і як можна сушити на зиму

На цей спосіб заготівлі варто звернути увагу, адже він дозволяє зберегти продукти надовго і, більше того, їх можна буде взяти із собою в дорогу, на відміну від важких банок із консервацією чи заморожених пакетів.

Що можна сушити:

Які продукти тривалого зберігання слід придбати і у якій кількості

Під час війни українці зіткнулися із тимчасовими зникненнями з прилавків магазинів багатьох популярних продуктів. У більшості випадків виною всьому була паніка, тому запаси мають бути помірними.

Рекомендується робити запаси не більше ніж на 2-3 місяці та в міру використання їх поповнювати. Тобто якщо кілограм цукру у вас витрачається за два тижні, а пачка соди – за півроку, то правильним буде запас 5-6 кг цукру і одна пачка соди. Що стосується круп, то знову ж таки, користуючись вищеописаними правилами, купуйте тільки те, що дійсно їсте.

Що варто закупити:

Які готові до вживання продукти слід придбати

Такі продукти знадобляться у будь-який час, а тим більше у воєнний. Купити слід:

Крім продуктів, краще придбати деякі речі, які допоможуть перезимувати. Нагадаємо, які п’ять речей треба придбати в першу чергу.