UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перша Пречиста: історія свята

Це свято присвячене Діві Мрії.

15 серпня християни східного обряду відзначають велике свято – Успіння Пресвятої Богородиці. Свято присвячене матері Ісуса Христа – Діві Марії, яка перейшла до Царства Небесного та возз'єдналася зі своїм сином.

Історія свята

Свято було встановлене ще в IV столітті імператором Флавієм Маврикієм. За біблійною легендою, після смерті і воскресіння Ісуса, Марія залишилась в Єрусалимі і знаходилась там поки не почалися гоніння на християн. Потім вона переїхала в Ефес, де відвідувала праведного Лазаря і гору Афон.

Читайте також: Успенський піст: коли завершується цього року

Пізніше Діва Марія повернулася в Єрусалим. Тут вона часто відвідувала місця, які були пов'язаним з Спасителем, для молитов і покаяння.

Богородиця знала, коли закінчиться її земне життя. До неї прийшов архангел Гавриїл та сповістив, що через три дні вона покине земне життя і вознесеться на небеса.

Тоді Марія попередила своїх близьких і заповіла своє майно служницям. Поховати себе вона попросила поруч з батьками в Садах Гефсиманії. Віряни, які дізналися про Успіння Богородиці, приходили попрощатися з Марією. Так в Єрусалимі поступово зібралися і всі апостоли.

Під час Успіння Богородиці сам Господь Бог прийшов, щоб взяти її душу. Побачивши Його, Діва Марія піднялася з ложа і без жодного страждання віддала душу в руки сина свого і Бога.

Через три дні апостоли розпочали поховання тіла. Вони віднесли тіло Пресвятої Богородиці в сади Гефсиманії, як вона і бажала. Там вони поклали тіло Богородиці і закрили вхід до печери каменем.

На похороні не був присутній апостол Фома. Він хотів попрощатися з Марією пізніше і вирішив з іншими апостолами увійти в печеру. Але відкривши труну, вони знайшли там тільки плащаницю Богородиці.

Що не можна робити на Першу Пречисту

У давні часи люди дотримувалися певних обмежень у день Успіння Пресвятої Богородиці. На свято заборонялося лаятися, сваритися, з'ясовувати стосунки, бажати зла іншим.

Цей день краще провести у приємному спілкуванню з близькими, тож сумувати в цей день не варто.

На Першу Пречисту не можна важко працювати фізично, шити, прибирати, прати, вишивати, в'язати.

Заборонялося ходити босими ногами по росі, бо вважається, що роса – це сльози землі, яка тужить за Богородицею.

На свято не можна стригти волосся та купувати нове взуття. Вважалося, що це може принести злидні.