UA / RU
Підтримати ZN.ua

Освітній омбудсмен звернувся до керівників закладів освіти з закликом бути доброчесними під час вступної кампанії

Горбачов побоюється, що найбільше корупційних ризиків може мати усна співбесіда, творчий конкурс, а також оцінювання мотиваційних листів.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає, що вступна кампанія 2022 року може мати корупційні ризики. При цьому доброчесність та відсутність корупції залежатиме від керівників закладів вищої освіти. Відповідне звернення Горбачов опублікував на своїй сторінці у Facebook.

"Зараз частина абітурієнтів ухвалює надзвичайно важливе для себе та нашої країни рішення - залишатися в Україні та вступати до українських ЗВО чи здобувати вищу освіту за кордоном.
Нещодавно МОН оприлюднило розроблений ним та затверджений Мінюстом "Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році". Відповідно до пункту 1 розділу 15 Порядку, заклади вищої освіти до 31 травня повинні затвердити й розмістити на своїх вебсайтах та внести в ЄДЕБО власні правила прийому на навчання у 2022 році.
На жаль, після вивчення затвердженого Порядку прийому 2022 року, можна зробити висновок, що у ньому наявні суттєві корупційні ризики, з аналізом яких можна ознайомитися нижче", - написав Горбачов. 

Він переконаний, що саме від керівників закладів вищої освіти залежить доброчесність проведеної вступної кампанії. Це стосується, передусім, таких форм вступних випробувань, як індивідуальна усна співбесіда чи творчий конкурс, а також оцінювання мотиваційних листів.

"Тому звертаюся до керівників закладів вищої освіти та голів приймальних комісій. Доля цьогорічних випускників та відповідно нашої країни значною мірою у ваших руках. Адже насамперед саме від вас, вашої доброчесності та відповідальності цьогоріч залежить прозорість та об’єктивність вступної кампанії й забезпечення рівного та справедливого доступу до освіти всіх абітурієнтів", - звернувся Горбачов.

Він додав, що саме від доброчесності залежить, яка частина молодого покоління повернеться з-за кордону додому або вирішить залишитися в Україні.

Основні корупційні ризики вступу 2022 року:

Читайте також: З’явився календар проведення НМТ, яким через війну замінили ЗНО

Незважаючи на те, що в країні йде війна, вже час замислитися про майбутнє. Хто у вересні буде навчатися в українських університетах, коли так багато молоді їде зараз за кордон? Що зможуть протиставити наші навчальні заклади іноземним університетам? У профільному парламентському освітянському комітеті та Міносвіти пропонують скасувати ЗНО при вступі на перший курс і на магістратуру. Що це означає і які можуть бути наслідки? Читайте у матеріалі Оксани Онищенко «Чи можна зараз скасовувати ЗНО?».