UA / RU
Підтримати ZN.ua

Освітяни-переселенці зможуть зберегти робочі місця: коли звільнення є незаконним

Збереження життя – поважна причина відсутності на робочому місці.

Українські вчителі та науковці, які залишили Україну через повномасштабне російське вторгнення, зможуть зберегти робочі місця. У Профспілці працівників освіти і науки України дали роз’яснення.

Якщо зв’язку із працівником немає, до з’ясування причин і обставин його відсутності, роботодавець повинен за ним зберігати робоче місце та посаду. Однак відсутність працівника на роботі не оплачується.

До поважних причин, які забороняють звільнення працівника, належить збереження життя. Зокрема, оформлення статусу тимчасового захисту у країні ЄС.

Перебуваючи за кордоном і працюючи дистанційно, працівник отримуватиме зарплатню. Якщо працювати дистанційно неможливо, а роботодавцеві потрібен хтось, хто може виконувати обов’язки відсутнього працівника, для збереження свого робочого місця можна:

Тимчасовий захист – це спеціальний механізм прихистку в країнах ЄС, який було активовано щодо українців, які тікають від війни. 

Механізм включає право на житло, освіту, працю (на відміну від отримання статусу біженця, немає вимоги очікувати півроку), соціальне забезпечення, медичну допомогу. Але скористатися цими правами можна тільки після реєстрації в обраному місці проживання в будь-якій країні ЄС.

Статус встановлюється на один рік і може бути продовжений ще на два роки, у разі зміни ситуації в Україні може бути припинений.

Читайте також: Вчителям в окупації погрожують відібрати дім у випадку відмови співпраці з ворогом – The Guardian

Щойно відгриміли віртуальні останні дзвоники, а школи вже очікують початку нового року. Цього разу очікують із острахом — вже нині зрозуміло, що чимало вчителів може залишитися без роботи. Чому? Читайте у матеріалі Оксани Онищенко «Учителям може загрожувати звільнення» у ZN.UA.