UA / RU
Підтримати ZN.ua

Особливий статус не буде поширюватися на захоплені бойовиками після 19 вересня території - РНБО

Для реалізації даного рішення Верховна Рада прийме постанову і внесе зміни у відповідний закон.

Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) підтримала рішення про визнання кордонів окремих районів Донецької та Луганської областей, де запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, згідно з мінськими домовленостями від 19 вересня 2014 року.

"Радою національної безпеки і оборони було підтримано рішення про визначення меж окремих районів, де запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування у відповідності з законом України про особливий порядок місцевого самоврядування на території деяких районів Донецької та Луганської областей по лінії розмежування, визначеної мінськими домовленостями від 19 вересня 2014 року", - заявив перший заступник секретаря РНБО Михайло Коваль після засідання РНБО у четвер.

Для реалізації цього рішення Верховна Рада прийме постанову і внесе зміни в раніше ухвалений закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, зазначив Коваль.

"Особливий порядок місцевого самоврядування не буде вводитися на територіях, які були захоплені бойовиками вже після підписання мінських домовленостей 19 вересня 2014 року, а також у всіх населених пунктах уздовж лінії розмежування, які контролюються українською стороною", - підкреслив він.

Читайте також: Мінсоцполітики відзвітувало про реєстрацію мільйона переселенців в Україні

Учасники тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації в Україні за підсумками переговорів у Мінську підписали 12 лютого "Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод".

Пункт 4 цього документа говорить: "У перший день після відводу почати діалог про модальності проведення місцевих виборів у відповідності до українського законодавства і закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", а також про майбутній режим цих районів на підставі зазначеного закону.

Негайно, не пізніше 30 днів з дати підписання даного документа, прийняти постанову Верховної Ради України із зазначенням території, на яку поширюється особливий режим згідно з законом України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" на основі лінії, встановленої в Мінському меморандумі від 19 вересня 2014 р."

Сьогодні президент України Петро Порошенко затвердив план будівництва фортифікаційних споруд на лінії зіткнення на сході України.