UA / RU
Підтримати ZN.ua

Осінні дощі: синоптик попередив, де їх чекати

Опади різної інтенсивності пройдуть майже на всій території країни.

Після теплої і сухої осені, в Україну прийдуть справжні осінні дощі. Про це попередив кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич.

Читайте також: Погода у вересні 2024: синоптикиня дала перший прогноз

За його прогнозом, у зв'язку з активізацією циклонічної діяльності над центральною та північною Європою, а також надходженням більш вологої та нестійкої повітряної маси з півдня, наступного тижня погодні умови в нашій країні очікуються більш активними та мінливими. Практично у всіх областях пройдуть дощі різної інтенсивності, подекуди у супроводі гроз та шквалистого посилення вітру. Однак, незважаючи на нестійкий характер погоди, температура повітря збережеться на аномально високому рівні, за винятком західних областей, де буде помітно прохолодніше.

Понеділок, 9 вересня

Вночі без опадів, вдень у південно-східній частині країни, а також місцями у центральних областях можливі невеликі дощі, часом з грозами. В решті регіонів України без істотних опадів. Вітер східний, у західних областях південно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +12…+17 °С, у західних регіонах +6…+12 °С; вдень +23...+28 °С, на Закарпатті місцями до +30 °С.

Вівторок, 10 вересня

Помірні дощі із грозами очікуються на Лівобережжі України, вдень також місцями у західних областях. Подекуди можливі шквали, 15 – 20 м/с. Вітер переважно південно-східної чверті, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +11…+16 °С, на південному сході та у Приазов'ї місцями +16…+21 °С; вдень +24…+29 °С, у північно-східній частині, а також місцями у західних областях +15…+20 °С.

Середа, 11 вересня

Вночі та вранці у західній частині, вдень також місцями на Одещині очікуються дощі, на решті території України без істотних опадів. Вітер переважно південно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +13…+18 °С, на південному сході та у Приазов'ї місцями +17…+21 °С; вдень +24…+29 °С, у західних регіонах +15…+20 °С.

Четвер, 12 вересня

У південно-західних, центральних, а також місцями у східних областях очікується дощова погода, часом опади супроводжуватимуться грозами. В решті регіонів переважно без опадів. Вітер змінних напрямків, на північному сході південно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +13…+18 °С, на південному сході та у Приазов'ї місцями +17…+21 °С; вдень у західній частині +20…+25 °С, на решті території +27…+32 °С.

П'ятниця, 13 вересня

Короткочасні дощі можливі у західних областях, а також місцями у центральних та північних регіонах України. На решті країни без істотних опадів. Вітер південно-східний, 5 - 10 м/с, у західних областях місцями пориви, 15 - 20 м/с. Температура повітря вночі +14…+19 °С, на південному сході та у Приазов'ї місцями +17…+21 °С; вдень +27...+32 °С.

Субота, 14 вересня

Очікується нестійка та дощова погода у більшості західних та північних областей. У решті регіонів без істотних опадів. Вітер південно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +15…+20 °С, на південному сході та у Приазов'ї місцями +17…+22 °С; вдень у західних областях +14…+19 °С, на решті території +26…+31 °С.

Неділя, 15 вересня

У більшості областей країни без опадів, лише у західній частині, а вдень також на Одещині та у Криму пройдуть дощі. Вітер південно-східний, 7 - 12 м/с, на Лівобережжі вдень місцями пориви, 15 - 20 м/с. Температура повітря у західних областях вночі +5…+10 °С, вдень +14…+19 °С; на решті країни вночі +12…+17 °С; вдень +25...+30 °С.

Осінь дасть українським енергетикам загоїти чимало ран від російських ракетних і дронових ударів по критичній інфраструктурі. Холоди не прийдуть зненацька, особливо у першій половині нового сезону. Нагадаємо, якою буде погода восени, за прогнозом метеорологині Віри Балабух, завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України.