Святковий новорічний стіл важко уявити без такої страви, як оселедець під шубою. Існує багато різних варіантів її приготування. Найсмачнішими з них поділимося з вами у цьому матеріалі.
Оселедець під шубою: класичний рецепт
Інгредієнти:
- Оселедець слабосолоний (філе) – 500 г
- Буряк – 500 г
- Морква – 500 г
- Картопля – 500 г
- Варені яйця – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 200 г
- Свіжа зелень (кріп, петрушка, цибуля зелена) для прикраси
- Майонез – 200 г
- Сіль, чорний перець мелений – на смак
- Сік лимону
Приготування:
- Ретельно вимити моркву, картоплю та буряк, загорнути у фольгу. Покласти у розігріту духовку до 190 °С. Готувати у духовці 50 хвилин.
- Очистити цибулю, дрібно нарізати. Пересипати у друшляк, обдати окропом, щоб позбутися гіркоти. Також цибулю можна покласти на п’ять хвилин у лимонний сік.
- Печені овочі дістати з духовки, дати їм охолонути. Овочі очистити від шкірки, натерти на великій терці до окремих ємностей, заправити майонезом, додати сіль та перець.
- Філе оселедця нарізати дрібними кубиками.
- У прозору салатницю викласти шарами оселедець, цибулю, картоплю, моркву та буряк. Шари можна повторити.
- Курячі яйця очистити, натерти на дрібній терці, викласти зверху на страву.
- Готову страву накрити харчовою плівкою, поставити у холодильник на дві години.
- Перед подачею на стіл зняти плівку, посипати страву нарізаною зеленню.
Оселедець під шубою з червоною ікрою та сьомгою
Інгредієнти:
- Філе оселедця – 300 г
- Філе слабосолоної сьомги/форелі – 300 г
- Буряк – 300 г
- Морква – 300 г
- Картопля – 300 г
- Яйця курячі – 2 шт.
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Майонез – 400 г
- Червона ікра – 50 г
- Сіль, перець чорний мелений
- Свіжа зелень
Приготування:
- Вимити та відварити буряк, моркву та картоплю до готовності. Овочі очистити від шкірки, натерти на великій терці, викласти до окремих ємностей, додати сіль, перець.
- Яйця відварити, очистити, натерти на дрібну терку.
- Філе сьомги та оселедця нарізати дрібними кубиками.
- Очистити цибулю, дрібно нарізати.
- Помити та нарізати зелень.
- Взяти глибоку салатницю, викласти послідовно шари з оселедця, сьомги, картоплі, моркви, цибулі, буряка, яєць, змащуючи кожний шар майонезом.
- Поставити у холодильник на дві години.
- Перед подачею на стіл страву зверху прикрасити червоною ікрою та зеленню.
Пікантний оселедець під шубою
Інгредієнти:
- Буряк – 200 г
- Філе оселедця – 300 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Плавлений сир – 200 г
- Яйця курячі – 5 шт.
- Майонез – 150 г
- Сметана – 100 г
- Сіль
Приготування:
- Вимити буряк, відварити до готовності, очистити від шкірки, натерти на великій терці, посолити.
- Філе оселедця нарізати дрібним кубиком.
- Яйця відварити, очистити, натерти на велику терку.
- Цибулю очистити, порізати дрібним кубиком.
- Змішати сметану та майонез.
- Окремо натерти плавлений сир на велику терку.
- Змішати натерті яйця та плавлений сир, додати частину сметано-майонезного соусу, посолити.
- Взяти велику прозору салатницю та викласти шарами цибулю, оселедець, змішані сир та яйця, буряк. Кожен шар змащувати сметано-майонезним соусом.
- Поставити готову страву у холодильник на дві години.