UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опіка над дитиною: як її оформити на чоловіка

Роз'яснення дав юрист.

В Україні у деяких громадян бувають ситуації, коли необхідно оформити опіку над дитиною. Але для цього треба мати певні підстави. Юрист Андрій Топчій на порталі b2bconsult розповів, чи можна оформити опіку над дитиною на чоловіка.

Топчій поясни, що якщо мова йде про батька дитини, то поняття «повна опіка» тут не використовується. В цьому разі мова йде про особу, яка самостійно виховує дитину, тобто без участі матері.

Він зазначив, що застосовуючи за аналогією п. 9  Постанови Пленуму Верховного Суду від 06.11.1992 р. №9 «Про практику розгляду судами трудових спорів», для застосування статусу одинокого батька, необхідні наступні умови:

Юрист додав, що такими підставами можуть бути:

За словами Топчія, для того, щоб встановити такий факт, необхідно звернутись до суду в порядку окремого провадження з заявою про встановлення юридичного факту.

«До цієї заяви потрібно додати акт обстеження умов перебування дитини, в якому орган опіки та піклування засвідчить, що саме і тільки чоловік турбується про дитину. Якщо мова йде саме про опіку над чужою дитиною, то відповідно до ЗУ «Про опіку та піклування» достатньо, щоб чоловік був єдиним опікуном такої дитини», – пояснив експерт.

Раніше ми писали, чи можна оформити постійний догляд чи опікунство над сестрою або братом.