UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оновлення даних: чи треба це робити знятому з військового обліку чоловіку

Роз'яснення дав юрист.

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Нещодавно в Україні ухвалили законопроєкт про мобілізацію. Юрист Андрій Топчій на порталі b2bconsult розповів, чи треба оновлювати дані в ТЦК чоловіку, який має довідку про зняття з військового обліку з 2009 року.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть водії отримати бронь

Експерт зазначив, що відповідно до ч. 5 ст. 37 закону «Про військовий обов'язок та військову службу», зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України – у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України з військового обліку військовозобов’язаних:

Юрист додав, що той факт, що людина знята з обліку не призводить до того, що вона втрачає статус військовозобов'язаної особи.

Відповідно до ч. 2 Розділу 2 закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» № 3633-IX від 11.04.2024, громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

Топчій зауважив, що якщо людина має статус військовозобов'язаної особи, то на неї розповсюджуються вимоги законодавства щодо оновлення військово-облікових даних протягом 60 днів, починаючи з 18 травня 2024 року.

Раніше адвокат і провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич пояснив, кому треба та не треба йти до ТЦК після набуття чинності нового закону.