UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупаційна влада Криму заявила, що готує позов за "водну блокаду" трьом громадянам України

Женевська конвенція зобов'язує саме окупанта забезпечувати кримчан водою, їжею, світлом та іншими благами цивілізації.

Глава окупаційного парламенту, так званої "Державної Ради Криму" Владімір Константінов заявив, що трьом громадянам України мають намір пред'явити позов за причетність до водної блокади захопленого Росією півострова, пише одне з пропагандистських агентств РФ.

"На сьогодні ми виходимо з того, що позов буде пред'явлений трьом громадянам України, які неодноразово, в тому числі у ЗМІ, заявляли про свою причетність до організації водної блокади, яка повинна кваліфікуватися не інакше, як спроба геноциду і фізичного знищення людей", — зазначив Константінов.

За його словами, позов про так звану "водну блокаду" Криму до її "організаторів" планується подати до суду в першому півріччі 2021 року. Його пред'явили ексдепутату Верховної Ради Андрію Сенченку, голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову, а також чинному народному депутату ексголові Меджлісу Мустафі Джемілєву.

Окупанти попередньо оцінили суму своїх збитків через відсутність дніпровської води в 1,47 трильйона рублів і звинувачують у цьому українських громадян.

Інший представник окупаційної влади Криму Юхим Фікс уточнював, що перші позови до України будуть подані вже до кінця квітня і за сумою вони можуть досягти 10 трлн рублів. Також окупанти планують звинуватити Україну в суді у транспортній та енергетичній блокаді.

Офіційний Київ заявляє, що населенню Криму природних запасів води вистачає і наполягає на тому, що поки півострів знаходиться під російською окупацією, постачання води туди неможливе. Населенню природних запасів на півострові вистачає, а "спонсорувати" мілітаризацію Криму Росією Україна не буде.

Представники окупаційної "адміністрації" Криму вважають, що відповідальність за дефіцит прісної води на півострові нібито лежить і попередньому, і нинішньому керівництві України, яке санкціонувало зупинку функціонування Північно-Кримського каналу сім років тому і не запускає його зараз.

Офіційний Київ і міжнародні партнери України вважають, що за ситуацію з водою на півострові несе відповідальність виключно команда глави Кремля Владіміра Путіна. При цьому влада України може розглянути можливість подачі води в окупований Росією Крим у разі виникнення на півострові гуманітарної катастрофи.

Детальніше про те, чим загрожує Україні постачання дніпровської води в Крим, читайте у статті Валентини Самар "Обережно, Крим. Слизько і боляче" для читачів ZN.UA.