UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти вивезли з України близько півмільйона людей – Зеленський

При цьому достеменно невідомо, скільки людей загинуло, закатовано та поховано.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що окупанти вивезли з різних тимчасово окупованих частин нашої держави на територію Російською Федерації або на територію окупованих Донецької та Луганської областей близько півмільйона людей. Про це він сказав в ході пресконференції іноземним журналістам у суботу, 23 квітня. 

"На жаль, цифри трагічні…Вони точно не зовсім коректні. Щодо людей, які загинули, які були закатовані в підвалах, поховані, вивезені – точних цифр вам точно ніхто не дасть. Ми вважаємо, що біля півмільйона людей було вивезено з різних окупованих частин нашої держави на територію Російською Федерації або на територію тимчасово окупованого Сходу – до Донецької та Луганської областей", - сказав Зеленський.

Він також додав, що при цьому вивезли щонайменше близько 5 тисяч дітей.

Росіяни силоміць вивезли кілька тисяч маріупольців на територію РФ. Ще раніше окупаційна влада в Донецькій та Луганській областях під виглядом «евакуації» цивільних громадян провела масову акцію примусового переселення до Росії. Ці дії, які в міжнародному праві кваліфікуються як депортація, – злочин проти людяності.

Про те, чому війна РФ проти України має змінити міжнародне право, – читайте у статті президентки Асоціації правників України Анни Огренчук «Як світ відреагує на депортацію та геноцид українців?».