UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти Криму оцінили збитки від «блокади» півострова майже в 1,5 трильйона рублів

Готують «позови» проти 12 громадян України.

Окупанти Криму оцінили збитки від припинення Україною поставок води і електроенергії у майже 1,5 трильйона рублів. Згідно з Женевською конвенцією, відповідальність за забезпечення кримчан усім необхідним лежить на державі-окупантові, але в РФ законне припинення поставок називають «блокадою півострова».

«Попередньо, сума збитку (від водної, енергетичної, продовольчої і транспортної «блокад»- ред.) становить 1,47 трильйона рублів. Щойно ми цю суму підтвердимо усіма необхідними документами, позов буде переданий до суду», - заявив «віцеспікер парламенту Криму» Єфім Фікс.

«Збиток» окупанти планують стягнути з України, і готуються передати до суду сфабриковані справи проти 12 громадян України, «які є організаторами або виправдовують блокаду Криму».

«Слідчі органи працюють над притягненням до кримінальної відповідальності організаторів блокади. Наша робоча група вже завершує підготовку всіх необхідних документів для подання позову до судових органів про визнання та стягнення збитків, завданих півострову водною блокадою», - заявив він в коментарі пропагандистського агентству «РИА Новости».

Читайте також: Напередодні "Кримської платформи" окупанти в Севастополі хочуть провести конференцію для дискредитації майбутнього саміту: ZN.UA розповідає, кого туди запросили

Нагадаємо, «відповідальними» за припинення поставок дніпровської води на півострів в РФ вважають: Андрія Сенченка, Рефата Чубарова, Мустафу Джемілєва, Ленура Іслямова, Петра Порошенка і Володимира Зеленського.

У Женевській конвенції про захист цивільного населення під час війни чітко вказано, що саме окупант території несе повну відповідальність за забезпечення жителів усім необхідним, зокрема водою.

Україна не перекривала і не блокувала жодних природних водотоків, наприклад, русел річок. І не могла «заблокувати плин річки Дніпро» територією півострова через те, що Дніпро в Криму не тече. Крім того, припинення подачі води штучними технологічними спорудам міжнародному законодавству не суперечить.

Водних ресурсів Криму вистачає для забезпечення потреб людей, однак бракує для обслуговування апетитів армії країни-окупанта. Україна наполягає на тому, що поки півострів перебуває під російською окупацією, поставки води туди неможливі. Населенню природних запасів на півострові вистачає, а «спонсорувати» мілітаризацію Криму Росією Україна не буде.

Докладніше про те, чим загрожує Україні поставка дніпровської води в Крим, читайте в статті Валентини Самар «Обережно, Крим. Слизько і боляче» для читачів ZN.UA.