UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОК "Схід" про ситуацію на Донбасі: "Дії ворога "читаються" нашим командуванням"

Вже кілька місяців росіяни не проводять там великої стратегічної наступальної операції. Їх завдання - прорвати оборону. 

Речник Оперативного командування "Схід" Сергій Череватий розповів, що на Донбасі наші захисники не дають російським силам досягти успіху. Тим часом вороги не залишають зусиль прорвати оборону ЗСУ, аби вийти до Слов'янська та Краматорська. Проте під час ефіру на "Еспресо" військовий запевнив, що українське командування знає про ці плани ворога, тому контроперації відпрацьовуються наперед. 

Він також зауважив, що на лиманському та куп'янському напрямках росіяни намагаються проводити контрнаступальні дії в районі Стельмахівки та Червонопопівки. Як наслідок, вони опиняються під щільним вогнем Сил оборони, які проти ворога використовують реактивні системи, артилерію, міномети та танки. Внаслідок великих втрат росіяни відступають. 

Що стосується втрат, то, за словами Череватого, учора на лиманському напрямку РФ втратила 119 військових, ще 150 отримали поранення. Також ЗСУ там знищили три ворожі танки, БМП, систему залпового вогню "Град" та два безпілотники.

"Насправді вже кілька місяців поспіль ворог намагається, зосередившись на деяких ділянках, тобто не проводячи великої стратегічної наступальної операції, а намагаючись на бахмутському, авдіївському та лиманському напрямках незначними контрнаступними діями знайти слабке місце в нашій обороні, щоб прорвати, - розповідає Череватий. - І залежно від оперативного успіху чи якогось локального успіху, як вони думають у своїх солодких мріях, охопити наше угруповання чи прорвати нашу систему оборони". 

Офіцер розповів, що в цьому регіоні пристріляні всі ділянки місцевості, звідки росіяни, як правило, ведуть наступальні дії. А наші воїни своєю злагодженістю, навченістю, мужністю щодобово дають їм відсіч. 

Череватий зауважив, що погодні умови та погана видимість зараз завдають додаткових труднощів. Також щоденні операції противника виснажують особовий склад ЗСУ, який повинен бути постійно зосередженим. 

Читайте також: «Путін сприйняв невизначеність ЄС щодо східних сусідів як запрошення до агресії»: Кулеба закликав модернізувати «Східне партнерство»

Нагадаємо, 28 грудня видання New York Times писало, що ЗСУ наблизилися до промислових воріт Донбасу — міста Кремінна, яке є одним з найбільш важко здобутих росіянами у цій війні. Його деокупація дозволить українським воїнам контролювати основні дороги на Сєвєродонецьк та Лисичанськ.