UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оформлення довіреності під час війни: що варто знати

Існує багато міфів стосовно цього питання.

Через війну, яку розпочала Росія, українці живуть в умовах воєнного стану. В цей час діють інші правові норми.

Читайте також: Оформлення спадщини на квартиру: які документи потрібні

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, які особливості оформлення довіреності в умовах воєнного часу та спростували популярні міфи.

Чи може довіреність бути викладена не на бланку, а на звичайному білому папері

Довіреність викладена на білому не бланковому папері, яка містить реквізити нотаріуса (герб, найменування державної нотаріальної контори/прізвище, ім'я, по батькові нотаріуса (приватного нотаріуса), місцезнаходження державної нотаріальної контори/приватного нотаріуса), скріплена його підписом та печаткою на час воєнного часу та на 1 місяць після його скасування (закінчення) прирівнюється до такої, яка викладена на бланку нотаріального документа.

Для перевірки дійсності такої довіреності заінтересована особа звертається з її копією до відповідного нотаріуса, який зобов’язаний протягом 2-ох робочих днів видати довідку про підтвердження або спростування посвідчення ним такої довіреності.

Чи можна оформити довіреність онлайн

Для оформлення довіреності існує спеціальна процедура, яка включає у себе процедуру встановлення особи. Законодавством не передбачена можливість оформлення довіреності онлайн.

Законом України «Про нотаріат» встановлені певні правила для вчинення нотаріальних дій, в тому числі й посвідчення довіреності:

Чи можна оформити довіреність за кордоном

Громадяни України можуть звернутися за видачею довіреності до дипломатичного представництва України за кордоном або до компетентних органів держави перебування. Водночас у першому випадку слід врахувати необхідність попереднього запису до дипломатичного представництва, а у другому - вартість послуг та потребу подальшої легалізації документа в Україні.

Чи правда, що видача довіреностей на право розпорядження нерухомим майном здійснюються лише певними нотаріусами

Таке правило справді діяло, але відповідно до постанови Кабміну від 12 грудня 2023 р. №1309 втратило чинність. Тобто станом на сьогодні немає жодних переліків і можна звертатися за посвідченням довіреності до будь-якого нотаріуса на території України.

Чи можна оформити довіреність на окупованій території

Чинення нотаріальних дій нотаріусами, робоче місце (контора) яких розташовані на тимчасово окупованій території, згідно з відповідним переліком територій, забороняється.

Нагадаємо, як в електронному вигляді подати до ПФУ документи про стаж, набутий до 01.01.2004.