UA / RU
Підтримати ZN.ua

Очільник «Медзакупівель» розповів, як Степанов віддав закупівлю антиковідних вакцин «потрібним людям»

Справою про оборудку із майже двомільйонною переплатою займається НАБУ.

Справу щодо закупівлі вакцин від коронавірусу за завищеною майже на $2 мільйони ціною відкрили за заявою очільника державного підприємства «Медичні закупівлі України» Арсена Жумаділова.

Звернення Жумаділова з детальним описом історії закупівлі Україною антиковідних вакцин оприлюднив у Facebook журналіст Юрій Бутусов.

ДП «Медзакупівлі України» є вповноваженим державою єдиним оператором закупівлі медичних засобів та ліків. 10 грудня МОЗ уповноважив підприємство на закупівлю вакцин, відповідні бюджетні призначення та медико-технічні вимоги до препарату надійшли лише 22 грудня. Вже 28 грудня міністерство змінило вимоги до вакцин, повідомивши ДП листом.

Отримавши доручення, «Медзакупівлі» розпочали переговори з трьома виробниками вакцин (якими саме – у заяві не повідомляється). Однак 21 грудня міністр охорони здоров'я Максим Степанов незаконно доручив узгоджувати будь-які дії щодо закупівлі вакцин особисто з ним, стверджує Жумаділов.

«Міністром охорони здоров’я Степановим М.В. мені було надане неправомірне доручення, яке можна підтвердити особистою перепискою в месенджері WhatsApp, узгоджувати будь-які дії, що стосуються закупівлі вакцин, безпосередньо з ним, у тому числі вибір постачальника вакцини», - йдеться у заяві.

23-24 грудня підприємство направило листи про погодження умов договорів про закупівлю з двома потенційними постачальниками та умов угоди про конфіденційність з одним потенційним постачальником (є умовою для переходу на новий етап переговорів щодо закупівлі вакцин).

Однак Степанов одноосібно вирішив співпрацювати з приватною фірмою «Лекхім», яку пов’язують з ексміністеркою охорони здоров’я часів Януковича Раїсою Богатирьовою. 29 грудня відбулася робоча нарада, на якій було узгоджено умови співробітництва.

Після появи «Лекхіму» ціна однієї дози вакцини зросла на 1 долар, порівняно з ціною, яка озвучувалась під час попередніх ринкових консультацій. І Степанов був поінформований про підвищення ціни, наголошує очільник «Медзакупівель».

«Тобто, після втручання міністра Степанова в закупівельні процеси було по суті припинено переговори з іншими двома постачальниками та надано погодження на вчинення значного господарського зобов’язання, що значно зменшило конкуренцію та призвело до збільшення вартості вакцини на 1 дол США за одиницю (дозу)», - додає він.

Проте, що ціна вакцини могла бути нижчою, у розмові з журналістами згадували й самі представники «Лекхіму». З огляду на те, що загальний обсяг закупівлі вакцини становить 1 мільйон 913 тисяч 316 доз, втручання міністра коштуватиме бюджету країни додаткові 1,9 млн доларів.

Якщо до закупівлі вакцин залучать британську компанії-посередника Crown Agents, яка бере з свої послуги 4,5-5% від суми контракту, видатки на закупівлю вакцини можуть зрости на 68 тисяч 834 гривні (урядом на кампанію з вакцинації виділено 1 мільйон 376 тисяч 695 гривень).

На думку Жумаділова, дії Степанова підпадають під частину 2 статті 364 Кримінального кодексу України – зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Після розголосу скандалу міністр заявив, що державне підприємство «Медичні закупівлі України» є неефективним і буде усунуте від подальшої закупівлі вакцини.

Читайте також: Степанов відреагував на розслідування НАБУ щодо закупівлі антиковідних вакцин

Національне антикорупційне бюро 3 лютого відкрило справу про можливе зловживання при закупівлі китайської вакцини Sinovac Biotech за ціною $17,85 за дозу через компанію-посередника. Того ж дня українська компанія-постачальник «Лекхім» попросила владу відтермінувати поставки першої партії китайської вакцини до квітня.

10 лютого Sinovac Biotech подала документи на екстрену реєстрацію своєї вакцини в Україні. У грудні минулого року Україна уклала контракт на поставку 1,9 млн доз.

Раніше «Голос» звинуватив Степанова в зриві поставок більш ефективної і дешевої вакцини. За словами депутатки Олександри Устинової, Україна могла закупити вакцину проти коронавірусу в шість разів дешевше, до того ж ту, яку закуповує Всесвітня організація охорони здоров'я.

Докладніше про те, чи варто Україні сподіватися на те, що затверджений наприкінці грудня минулого року план вакцинації буде виконаний, читайте в статті редакторки розділу «Соціум» Алли Котляр «Антиділа» у ZN.UA.