UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обмежений врожай винограду: чи вплинуло це на ціни

Роз'яснення дав експерт.

В Україні виноградарі в цьому році не змогли зібрати гарний врожай. До цього призвели несприятливі погодні умови влітку. Президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник в інтерв’ю виданню SEEDS розповів, чи змінилися ціни на виноград та скільки він зараз коштує.

Читайте також: Ціни пішли вгору: скільки зараз коштує виноград

Він зазначив, що загалом ціна на столові сорти винограду у поточному році доволі висока. За словами Баштаника, в цьому році через засушливі погодні умови і величезну спеку, якість та кількість винограду дуже низька.

«Маємо не тільки неврожай, а й дрібний виноград, він, фактично, розміром з ізюм. «На коні» були лише ті, дуже малочисельні господарства, в яких є краплинне зрошення. Вони, звичайно, отримали плановий врожай, і, враховуючи це, хороші оптові ціни: 45-55 гривень за кілограм винограду. Це для столового винограду досить висока ціна», – сказав експерт.

Він додав, що погода і попередні сезони змушують виноградарів дещо скорочують насадження, залишаючи тільки максимально прибуткові сорти.

«Враховуючи певні попередні сезони, коли не було особливої ціни і почались проблеми з пошуком працівників, звичайно, що скорочення площі, – це цілком логічний крок. Краще мати, скажімо, 10 гектарів якісного столового винограду хорошого сорту на поливі, ніж 100 гектарів без зрошення. Враховуючи поганий врожай, ціни на виноград цього року дуже високі, а об’єм врожаю на порядок менший через спеку. Однак сезон досі триває», – резюмував Баштанник.

Раніше у Мінагрополітики розповіли, чи вистачить українцям фруктів та ягід в цьому році та чи зростуть на них ціни.