UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Путін почав війну не лише проти України, а й проти всієї Європи

Ніхто не готовий довіряти Москві до тих пір, поки Путін при владі, і це велика проблема для росіян.

Можна стежити за вторгненням Росії в Україну від самого його початку. Але потрібно побувати в Європі й зустрітися з місцевими політиками і підприємцями, щоб усвідомити, що насправді відбулося.

«Розумієте, я думав, що Владімір Путін вторгся в Україну. Я помилявся. Путін вторгся в Європу. Йому не варто було цього робити. Тому що це найбільша дурість, яку скоїли в розпал європейської війни з часів вторгнення Гітлера в Росію у 1941 році», - пише в статті для New York Times трикратний Пулітцерівський лауреат Томас Фрідмен, визнаючи, що усвідомив це лише тоді, коли перетнув Атлантичний океан.

Здалеку могло здаватися, що, Європа змириться з повномасштабним російським вторгненням в Україну, яке почалося 24 лютого. Напевне, саме на це й розраховував Путін. Зрештою, Європа змирилася ж з анексією українського Криму в 2014 році. Тоді опір був мінімальний, а хвиля потрясінь досить обмежена. Але так думати було дуже великою помилкою.

Російські солдати без розбору обстрілюють українські житлові будинки й лікарні, вбиваючи цивільних, грабуючи чужі помешкання, ґвалтуючи жінок і створюючи найбільшу кризу біженців у Європі з часів Другої світової війни. І це вторгнення все більше розглядають як повторення бійні, яку Гітлер влаштував у Європі, розпочавши з вторгнення в Польщу у вересні 1939 року. Додайте до цього ще путінські погрози застосувати ядерну зброю. Російський автократ обіцяє будь-якій країні, яка вирішить втрутитися в розв’язану ним війну, «наслідки, яких ви ніколи не бачили». І це пояснює все.

Читайте також: Війна в Україні кардинально підірвала авторитет Путіна серед європейців – дослідження

Це пояснює, чому буквально за ніч уряд Німеччини відкинув майже 80 років політики невтручання у конфлікти й максимального урізання оборонного бюджету. Натомість Берлін оголосив про дуже велике збільшення витрат на армію, а також пообіцяв відправити зброю Україні. Це пояснює, чому Швеція і Фінляндія блискавично відмовилися від 70 років нейтральності й подали заявки на вступ в НАТО. Це також пояснює, чому Польща вмить припинила загравати з лояльним до Путіна угорським популістом Віктором Орбаном, налаштованим проти іммігрантів. Варшава швидко відкрила свої кордони для більш ніж двох мільйонів українських біженців, а також стала критично важливим мостом для забезпечення української армії зброєю НАТО.

Це також пояснює, чому за одну ніч ЄС відмовився від практики вводити дрібні економічні санкції проти Росії й здійснив запуск «високоточної економічної ракети» просто в центр путінської економіки. У підсумку те, що, здавалося, було лише російським вторгненням в Україну, перетворилося на потужний землетрус, який сколихнув і розбудив всю Європу.

«Старий статус-кво вже точно ніколи не повернеться. Ми спостерігаємо великі зміни у Європі, які відбуваються у відповідь на поведінку Росії. Це відбувається не через тиск Америки, а тому що сприйняття загрози з боку Росії сьогодні абсолютно інше. Ми розуміємо, що Путін говорить не лише про Україну, а про всіх нас, про нашу свободу», - сказав колишній міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер.

Подобається це комусь чи ні, сучасна Європа тепер в режимі конфронтації з Росією, - додав колишній німецький дипломат. Москва більше не частина європейського мирного порядку. А довіра до Путіна «повністю втрачена». Але це абсолютно не дивно. Путінська армія систематично знищує українські міста й інфраструктуру, не намагаючись нав’язати російську владу містам, громадам і фермам, а переслідуючи мету повністю стерти їх з мапи разом з мешканцями. Щоб твердження Путіна про те, що Україна «не справжня країна», стали правдою.

Автор нагадує, як в під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі провів інтерв’ю з мером Бучі Анатолієм Федоруком. Саме в цьому українському місті російські солдати вбили багато цивільних. Тіла або покинули гнити на вулицях, або скинули в масові могили на подвір’ї місцевої церкви перед тим, як російські війська відступили.

«У нас в місті різними способами було вбито 419 мирних мешканців. Там не було жодної військової інфраструктури. Люди були беззахисними. Російські солдати грабували, ґвалтували і напивалися. Я не думав, що таке може відбуватися в 21 столітті», - сказав Федорук.

Читайте також: Росія буде затягувати війну проти України – Боррель

Автор зауважує, що, реагуючи на російські злочини, Євросоюз сам себе здивував. Оскільки йому вдалося консолідувати зусилля 27 країн-учасниць і швидко ухвалити важливі рішення. З лютого ЄС запровадив 5 пакетів санкцій проти Росії, які завдали болю не лише російській економіці, а й європейським країнам. Бізнеси були втрачені, а сировина подорожчала. Шостий пакет, який був схвалений у понеділок, повинен відрізати 90% імпорту російської нафти в ЄС до кінця року. А «Сбербанк» відключили від платіжної системи SWIFT. Фрідмен найбільше вражений тим, що країни ЄС прийняли дуже велику кількість біженців з України без особливих нарікань. Європейці розуміють, що українські солдати захищають і їх також. Тому найменше, що вони можуть зробити - це прихистити їхніх жінок, дітей і батьків.

«Вони отримують такий же медичний догляд, виплати по догляду за дітьми й освіту, як і поляки. А чому б і ні? Ці люди працюють і платять податки. Єдине, чого в них немає - це право голосувати», - сказав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Він додав, що Путін, вочевидь, розраховував на швидку появу розколу в ЄС під його тиском. Але він помилився. Європа більш об’єднана, «ніж була до початку російської війни проти України». 

«Путін, дивлячись на все це, напевне, запитує себе: «ЄС вперше так виступив проти мене? Не може бути! Ні, чекайте, так воно і є! Що відбувається?! Я думав, Німеччина в мене в кишені. І я ж купив її, заплативши дешевим газом. Ніколи б не подумав, що вони всі об’єднаються навколо України, розглядаючи вторгнення на її територію як атаку проти всіх». Але саме це і відбулося», - пише автор.

Водночас, багато хто в ЄС замислюється над тим, як довго їм вдасться підтримувати цей болючий фронт. І Фрідмен визнає, що це законне питання.

«Путін робить ставку на втому Заходу. Він знає, що у нього більше часу, тому що демократії не такі терплячі, як автократії», - пояснив Моравецький.

І це правда. Деякі лідери ЄС вже заохочують президента Джо Байдена зателефонувати Путіну і з’ясувати, які є можливості для встановлення перемир’я. Російські війська зараз проривають українську оборону на різних стратегічних напрямках на сході і півдні України, масово застосовуючи ракети і важку артилерію. Росіяни навіть не намагаються вести точний вогонь. Їм просто потрібно масою задавити українські сили.

Читайте також: Війська РФ підривають мости, бо бояться контрнаступу українських захисників – Кім

«Сподіваюся, українці зможуть протриматися досить довго, щоб прибуло більше передового озброєння із Заходу, яке вирівняє сили в бою. А також щоб санкції ЄС почали завдавати болю Росії, щоб українці отримали перевагу на мирних переговорах з Путіним», - пише автор.

Він зауважує, що у Європі закріпилося ще одне переконання. Через варварську війну Путіна і злочинну жорстокість його солдатів, ніхто не готовий довіряти Росії в питанні України, поки російський автократ при владі. Ніхто не просуває ідею зміни режиму в Москві. Але ніхто також не хоче, щоб Захід повернувся до нормальних відносин з Росією. Через Путіна ці відносини на стільки зламані, що це буде великою проблемою, коли, зрештою, доведеться сісти за стіл переговорів. Втім, Путін - це проблема, яку повинні вирішувати самі росіяни.