UA / RU
Підтримати ZN.ua

НСЗУ заявила про збільшення виплат медзакладам первинки за січень

Водночас через перенавантаження лікарі часто звільняються із комунальних поліклінік.

Національна служба здоров’я України відзвітувала про укладення 2 173 договорів за напрямом первинної медичної допомоги на загальну суму 25,2 млрд грн. Так, у січні вже провели оплати на загальну суму майже 2 млрд грн.

Найбільше коштів у січні отримали заклади первинної медичної допомоги  Дніпропетровської області — понад 167 млн грн, Харківської області — більше 137,4 млн грн, та Києва, які отрмали понад 136,4 млн грн. 

Загалом у межах бюджету Програми медичних гарантій-2022 передбачено понад 26 млрд грн на первинну медичну допомогу, що на 6 млрд більше ніж торік. В НСЗУ зазначають, що завдяки цьому виплати медичному закладу за кожного пацієнта з декларацією зросли до 786 грн на рік.

«У 2022 році НСЗУ раз на три місяці оцінюватиме, як медзаклади первинки заохочують своїх пацієнтів вакцинуватися від COVID-19, а також — який рівень охоплення імунізацією згідно з Календарем профілактичних щеплень дітей до 6 років. І чим більше вакцинованих, тим більше коштів заклад отримає від НСЗУ у 2022 році», - зазначили в нацслужбі.

Як заявила голова НСЗУ Наталія Гусак, попит на послуги сімейного лікаря в суспільстві зростає та стає більше приватних центрів та лікарів-ФОП, укладають договір з Національною службою здоров’я.

«Так, у 2022 році НСЗУ вже уклала договори із 275 приватними, 624 лікарями-ФОП та  понад 1270 комунальними закладами первинки, що більше ніж у 2021 році», - розповіла Наталія Гусак. 

Коментар ZN.UA

Тим часом самі сімейні лікарі масово скаржаться на перевтому. Не рідкими є випадки, коли не витримавши навантаження, вони звільняються з роботи. При цьому про  звільнення лікаря далеко не завжди повідомляють його пацієнтів. Які потім раптово дізнаються, що сімейного лікаря в них немає, і заключити нову декларацію нема з ким - у лікарів, що залишились, вже перевищені ліміти пацієнтів.

Читайте також: Законопроєкт про самоврядування медиків у нинішньому вигляді може перетворити лікарів на «кріпаків» – провідний кардіохірург

Нагадаємо, з початку 2022 року українські медики повинні отримати підвищені зарплати: ставка лікаря має бути не меншою за 20 тисяч грн, медсестри чи медбрата – не менше 13,5 тисяч. Медзаклади, які не зможуть  виконати урядову постанову, отримають фінансування за окремим пакетом від НСЗУ.