У ніч з 31 грудня на 1 січня українці відзначатимуть Новий рік. Це свято прийнято святкувати з родиною та друзями за святковим столом. На Новий рік готують різні салати та закуски, а також холодець.
Рецепт холодцю з куркою
Інгредієнти:
- 1 курка
- 1 цибулина
- 1 морква
- 4 л. води
- лавровий лист
- перець горошком
- сіль
- 3 зубчики часнику
Приготування:
- Курку розрізати на невеликі шматочки, покласти у велику каструлю, залити водою, довести до кипіння. Під час приготування слід обов'язково знімати пінку, щоб страва була прозорою.
- Додати до курки цілу цибулю та моркву.
- Зменшити вогонь і вари протягом п'яти годин.
- На четвертій годині варіння додати спеції та сіль. Дістати цибулю та моркву.
- Після приготування відділити м'ясо від кісток, викласти м'ясо по глибоких тарілках (або невеликий харчових боксах). До м'яса додати по розчавленому зубчику часнику.
- Процідити бульйон, залити ним м'ясо.
- Поставити у холодильник на ніч.
Читайте також: Комендантська година: чи скоротять її на Новий рік
Холодець зі свинини та яловичини
Інгредієнти:
- Свиняча рулька – 1,8 кг
- Яловича м'якоть – 1,8 кг
- Часник – 8 зубків
- Морква – 400 г
- Цибуля ріпчаста – 700 г
- Лавровий лист – 2 гілочки
- Зелень петрушки – 10 г
- Сіль (морська) – на смак
- Перець чорний горошком – 2 ст. ложки
- Запашний перець горошком – 15 шт.
- Вода – 6 л
Інгредієнти:
- Налити в каструлю воду, довести до кипіння, потім покласти м'ясо. Зменшити вогонь і залишити на 20-30 хвилин, до тих пір, поки не утворюється пінка.
- Зібрати пінку, додати в бульйон цибулю, моркву, лавровий лист, перець і сіль. Залишити варитися на повільному вогні 6 годин, потім дістати цибулю і варити ще 4 години.
- Дістати моркву з бульйону, м'ясо також витягти і охолодити.
- Процідити бульйон через марлю або сито. Розчавити часник і додати його в бульйон, в разі потреби посолити.
- Форму для холодцю застелити харчовою плівкою, м'ясо розібрати на шматочки.
- Викласти листя петрушки на форму, зверху покласти м'ясо.
- Залити все бульйоном і поставити в холодильник.
- Застиглий холодець накрити тарілкою і перевернути.
Рецепт холодцю з риби
Інгредієнти:
- Риба (минтай, короп, форель або лосось) – 1,8 кг
- Цибуля – 2 шт.
- Желатин – 1 пакетик.
- Морква – 2 шт.
- Чорний перець горошком – 8 шт.
- Спеції для риби – 10 г
- Лавровий лист – 1 шт.
Приготування:
- Рибу очистити, нарізати на шматки. Хвіст і голову викидати не потрібно.
- Разом із подрібненими овочами рибу викласти в каструлю, залити водою.
- Як тільки риба та овочі дійдуть до кипіння, зняти піну і додати трохи солі в каструлю. Після цього варити ще 20 хвилин.
- Дістати з каструлі рибу. Голову, шкіру та хребти чіпати не варто, вони мають залишатися у воді.
- Додати спеції та продовжити варити бульйон на повільному вогні.
- Через 40 хвилин вимкнути вогонь та процідити бульйон.
- За інструкцією розвести в бульйоні желатин.
- Шматки риби покласти в тарілку, залити бульйоном, поставити на ніч в холодильник.