UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новини у ЗМІ: у Міноборони пояснили, як зберегти психологічну рівновагу, читаючи їх

Роз'яснення дала Ганна Маляр.

Через військове вторгнення РФ в Україні тривають бойові дії, а також поширюється багато різної інформації у ЗМІ та соцмережах. Заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр у власному Telegram-каналі розповіла українцям, як не вибиватися з психологічної рівноваги, читаючи повідомлення у ЗМІ.

Вона зазначила, що у комунікаційній повістці війни є два основних типи інформації:

«Новини — відступають/наступають, завдали ракетного удару, тривають бої, тримаємо оборону, завдаємо втрат, стабілізувалась ситуація, загострилась ситуація тощо. Але є речі, які не зміняться до самої перемоги, які становлять собою специфіку війни і які не треба щоразу сприймати як новину і лякатись. Бо це просто констатація неминучого факту», – пояснила Маляр.

Читайте також: Захист від фейків: як перевірити правдивість інформації в інтернеті

Заступниця Міністра оборони також навела декілька прикладів інформації.

«Приміром: РФ хоче захопити всю Україну. Це їх кінцева мета щодо нашої держави. Вони заради цього вдерлись до нас ще у 2014. Тому, незалежно від перебігу бойових дій, їхніх поразок і невиправдано великих втрат, вони цю мету не змінюють. Інша справа, що вони не можуть її реалізувати», – сказала вона.

За словами Маляр, ми повинні допускати і розглядати всі можливі сценарії розвитку подій для того, аби бути готовими протистояти на будь-якому напрямку у будь-який час. Власне, саме так і відбувається.

Вона наголосила, що будь-які заголовки з припущенням розвитку подій — це не новина, а лише припущення.

«Всі припущення мають право на життя, але об’єктивно існує лише те, що зараз відбувається на фронті і те, що вже сталось. З усіх прогнозів цієї війни точний лише один — ми у ній переможемо», – резюмувала вона.

Раніше у Мінреінтеграції пояснили правила інформаційної безпеки, яких мають дотримуватися родин зниклих безвісти, щоб не зашкодити пошукам.