UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий рік 2021: що приготувати для святкового столу

У новорічну ніч на столі не повинно бути страв з телятини, але вітаються страви з овочами і крупами.

Наближається новий, 2021-й, рік, символом якого стане Металевий бик. Оскільки зустріч Нового року - подія досить важлива, варто заздалегідь продумати меню і продумати, а що ж хочеться подати на святковий стіл.

Що не можна ставити на стіл у рік Бика

Зрозуміло, що в новорічну ніч на столі не повинно бути страв з яловичини і телятини. Варто також відмовитися від приготування желе та інших страв з використанням желатину, який роблять з кісток тварин, серед яких і бики з коровами.

Бик любить спокій і помірність у всьому, тому варто відмовитися від надмірного вживання алкоголю.

На стіл слід поставити страви з використанням зелені, овочів і круп. Це можуть бути різні салати, гарніри і поєднання цих продуктів.

Рецепти страв на Новий рік 2021

Як вже говорилося, при виборі гарячого слід відмовитися від страв з яловичини і віддати перевагу іншим видам м'яса. Бик також любить пожувати, тому можна приготувати побільше і різноманітніше, зазначає «УНІАН».

Рулет зі свинини з чорносливом і горіхами

Інгредієнти

Свинина - 750 г

Чорнослив - 150 г

Волоські горіхи - 60 г

Цибуля ріпчаста - 2 шт.

Яйця - 2 шт.

Часник - 2 зубчики

Яблука - 1 шт.

Крохмаль кукурудзяний - 1 ст. л.

Чебрець - 1/3 ч. Л.

Розмарин - 0,5 ч. Л.

Сіль, перець чорний мелений - за смаком

Приготування

Очистити цибулю, порізати і обсмажити на олії до прозорості.

Помити чорнослив і залити гарячою водою, щоб він розм'як. Потім обсушити чорнослив і порізати шматочками.

В кінці обсмажування цибулі додати дрібно порубані зубчики часнику.

Змішати з фаршем обсмажену цибулю, розмарин, чебрець, сіль, перець, крохмаль і яйця. Один жовток залишити для змащування рулету.

Очистити від шкірки зелене кисло-солодке яблуко (сорт Семеренко), натерти на тертці і змішати з фаршем. Добре перемішати всі інгредієнти з фаршем, або трохи відбити.

Формувати рулет краще на пергаменті, змащеному рослинною олією. Викласти на нього весь фарш і сформувати пласт у вигляді прямокутника. На м'ясному шарі розкласти порізаний чорнослив. Поверх нього - порізані горішки (їх краще підсушити на сковороді).

Потім, піднімаючи пергамент з короткої сторони прямокутника, сформувати рулет. Перекласти його в форму з фольгою або також з пергаментом, формуючи бортики. Відправити в розігріту духовку на 20 хвилин при 200°С, після знизити температуру до 180°С і пекти ще 30 хвилин.

Тим часом нарізати на шматочки другу половинку яблука, покласти на невеликий вогонь, накрити кришкою, щоб яблука стали повністю м'якими. Після цього зняти, трохи охолодити і змішати з відкладеним жовтком.

Покрити цією яблучної глазур'ю рулет за 30 хвилин до закінчення запікання, тобто відразу після того, як знизили температуру до 180°С.

Готовий рулет звільнити від пергаменту або фольги, дати йому повністю охолонути. До подачі зберігати рулет в холодильнику. Подається такий рулет в холодному вигляді на великому блюді, можна його прикрасити листками салату або нарізаними овочами.

Медальйони з індички з вишневим соусом

Інгредієнти

Медальйони з індички - 500 г

Олія соняшникова - 30 мл

Вино червоне - 100 мл

Вишня - 100 г

Сіль, перець чорний мелений - за смаком

Цукор - 1 ч. Л.

Крохмаль - 1 ч. Л.

Приготування

Гомілку індички, порізану на медальйони, помити, злегка висушити. Посолити і поперчити за смаком.

На гарячу сковороду налити олію і покласти м'ясо.

Обсмажити до рум'яної скоринки з обох сторін. Потім скласти в каструлю, налити трохи води і тушкувати індичку до готовності. Якщо м'ясо молоде, то на це піде ще 20 хвилин.

Тим часом приготуємо соус. У сковороду або сотейник налити червоне вино. Дати йому трохи випаруватися. Потім покласти в вино вишню. Додати цукор, а також за бажанням корицю, кардамон, гвоздику. Варити соус ще 5-7 хвилин.

Чайну ложку крохмалю розвести в невеликій кількості води і влити в соус. Помішуючи, довести до загустіння.

Викласти медальйони з індички на тарілку і полити їх вишневим соусом. На гарнір чудово підійдуть овочі.

Сирні кульки з червоною рибою

Інгредієнти

Червона риба (солона), філе - 120-150 г

Сир твердий - 150 г

Сир вершковий - 60 г

Цибуля ріпчаста червоний, невеликого розміру - 1 шт.

Яйця - 2 шт.

Приготування

Заздалегідь потрібно відварити пару яєць.

Твердий сир і яєчний білок натерти на дрібній тертці. Червону рибку нарізати дрібними кубиками. Цибулю порізати дуже дрібними кубиками.

З'єднати все в одній посудині. Добре перемішати. Руками (в рукавичках) сформувати сирні кульки з червоною рибою. Зверху присипати закуску натертим на дрібній тертці жовтком.

Салат "Новорічний"

Інгредієнти

300 г філе індички або курки,

5 яєць,

150 г чорносливу,

100 г волоських горіхів,

100 г сиру,

майонез, сіль.

Приготування

Філе відварити до готовності, остудити, дрібно нарізати.

Також дрібно нарізати чорнослив.

Горіхи подрібнити в блендері.

Білки відокремити від жовтків і натерти на дрібній тертці з різних тарілках.

Також на дрібній терці натерти сир.

Зібрати салат: на дно тарілки викласти м'ясо, посолити, змастити майонезом. Зверху жовтки, знову шар майонезу. Далі чорнослив, майонез, сир, майонез, сир. Робимо зверху стрілки новорічних годин з тонко нарізаної моркви.

Читайте також: Як безпечно відсвяткувати Новий рік та Різдво на фоні пандемії — The Guardian

Салат з авокадо з креветками і огірками

Інгредієнти

Сирі великі креветки - 200 г

Авокадо (велике, дуже стигле) - 1 шт. (Або 2 невеликих)

Довгоплідний огірок - великий) - 1 шт. (Або 2 середніх)

Часник - 2 зубчики

Лайм - 1 шт.

Зелений базилік - 2 гілочки

Рослинна олія

Сіль, мелений чорний перець

Приготування

Розчавити, очистити і дрібно порубати часник. У базиліка зняти листочки зі стебел і відкласти, а стебла нарізати якомога більше тонкими кружечками.

Креветки очистити від панцира (хвостик можна зберегти, так салат має більш вишуканий вигляд). Надрізати креветки уздовж по центру спинки, видалити темну кишкову вену, якщо вона є.

У великій сковороді нагріти олію. Змішати креветки з часником і базиліком, посолити, викласти на сковорідку. Обсмажувати на сильному вогні приблизно по 1,5 хвилини з кожного боку. Готові креветки перекласти на тарілку і поперчити.

Огірок очистити, розрізати уздовж, гострої ложкою видалити насіння. М'якоть нарізати поперек шматочками товщиною 1 см. Лайм вимити щіткою, обсушити, дрібної теркою стерти цедру, вичавити сік. Полити огірки половиною соку лайма, посипати цедрою і посолити.

Авокадо очистити від шкірки, видалити кісточку, м'якоть нарізати середніми шматочками, полити соком лайма. Змішати всі складові, приправити рубаними листочками базиліка, маслом, сіллю і перцем.