UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова страшилка російської пропаганди: ISW про вторгнення української армії в Бєлгородську область РФ

Експерти припускають, що Кремль створює інформаційні умови для атаки під фальшивим прапором.

Російська пропаганда залякує своїх громадян тим, що Україна нібито готує вторгнення у Бєлгородську область. У такий спосіб Кремль створює інформаційні умови для атаки під фальшивим прапором у Бєлгородській області, намагаючись відновити громадську підтримку війни в Україні. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 22 листопада.

Аналітики Інституту зауважили, що кремлівські пропагандисти почали висувати гіпотезу про те, що українські війська готують вторгнення в Бєлгородську область, а інші російські джерела зазначали, що російським військам необхідно відновити контроль над Куп’янськом, щоб мінімізувати цю загрозу. Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков також оприлюднив кадри, які демонструють будівництво укріплень на кордоні з Україною.

«Російські заяви про неминучий український напад на Бєлгородську область є абсурдними і спрямовані лише на те, щоб налякати громадськість і змусити підтримати війну. Україна не має стратегічного інтересу у вторгненні до Росії та не має можливості зробити це в такому масштабі. Після перемоги у Харківській області українські війська продовжують звільняти окуповані населені пункти на заході Луганської області», – йдеться у звіті ISW. 

Читайте також: Чи доведе до суду мова ненависті кремлівських пропагандистів?

Аналітики Інституту зауважили: російські опозиційні ЗМІ повідомляли, що з кінця жовтня родичі мобілізованих влаштували акції протесту в 15 регіонах Росії, причому найпомітніші з них відбувалися в регіонах, що межують з Україною. Видання «Медуза» з посиланням на два близькі до Кремля джерела, повідомило, що Кремль провів опитування в різних регіонах і багато людей висловили апатію до війни. В ISW також зазначили, що заклики до демобілізації серед родичів мобілізованих свідчать про те, що пропаганда неефективна у протидії реальним наслідкам війни для суспільства.

«Ці безглузді припущення про фантастичне українське вторгнення до Росії також можуть бути частиною зусиль Кремля визнати та заспокоїти російську провоєнну націоналістичну спільноту.  Російські мілблогери неодноразово звинувачували Кремль і Міністерство оборони Росії у неспроможності захистити Росію, включно з нещодавно анексованими територіями. Проте Кремль навряд чи зможе знову захопити Харківську область, як того вимагають ці націоналістичні фігури», – йдеться у звіті ISW.

Читайте також: Відео стрілянини при здачі солдатів РФ у полон ще більше розкололо російських блогерів і Кремль

Нагадаємо, втрата Херсона спричинила розкол між Путіним та ідеологами «русского мира». Дугін та інші праворадикальні націоналісти відкрито критикують російського президента, звинувачуючи його у недостатній відданості «істинній російській ідеї».