UA / RU
Підтримати ZN.ua

Норвегія розгляне питання про постачання газу Україні

Скандинавська країна забезпечує Європу природним газом на 20%. 

Уряд Норвегії разом з газовидобувними компаніями розгляне питання про постачання природного газу в Україну. Про це заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

За словами норвезького посадовця, незважаючи на те, що видобування палива в країні зараз здійснюється на максимальних потужностях, його рівень все одно можна трохи збільшити, щоб забезпечити європейських партнерів. Зокрема й Україну.

«Ми з паном президентом говорили, що Україна теж потребує природного газу. Я зроблю відповідний запит нашим компаніям. Вони вже роблять усе можливе, тобто працюють на найвищій потужності. Але прохання президента України – це те, з чим я повернуся додому», – сказав Йонас Гар Стере.

Також прем’єр-міністр підкреслив, що Норвегія й досі забезпечує потреби Європи у природному газі на 20%. За його словами, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато країн занепокоїлися, вважаючи, що Норвегія не зможе здійснювати експорт палива у потрібному об’ємі. Але їхні побоювання виявилися марними.

Читайте також: Україна отримає від Норвегії РСЗВ M270

Раніше повідомлялося, що Норвегія виділить Україні допомогу у розмірі 1 мільярда євро.

У цьому опалювальному сезоні Україні треба закупити близько 6 млрд кубометрів газу. На це знадобиться приблизно 8 млрд дол., яких у країни немає. І навіть якщо диво станеться, у квартирах цієї зими однаково буде прохолодно. Подробиці в тексті Ігоря Маскалевича «Без газу і грошей. Як Україна готується до опалювального сезону».