UA / RU
Підтримати ZN.ua

НМТ та повітряна тривога: що треба знати учасникам тестування

Під час повітряної тривоги необхідно пройти в укриття.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні зазнав змін освітній процес. Так, вже третій рік поспіль випускники складатимуть національне мультипредметне тестування (НМТ) замість ЗНО. Під час складання мультитесту можлива ситуація, за якої в регіоні буде оголошено повітряну тривогу. Видання Освіта.ua розповіло, чи проводитимуть НМТ під час повітряної тривоги та що мають робити учасники тестування.

Як діяти, якщо повітряну тривогу оголосили до прибуття в екзаменаційний центр

В такому випадку учаснику НМТ треба дочекатися завершення повітряної тривоги в безпечному місці. Після цього учасник має доїхати до екзаменаційного центру і взяти участь у тестуванні.

Читайте також: Підготовка до НМТ: де можна знайти тренувальні тести

У випадку, якщо фахівці екзаменаційного центру ухвалять рішення про скасування проведення тестування в цей день, учаснику буде запропоновано скласти тест під час додаткової сесії НМТ.

Також неявка учасника на тестування через оголошення тривалої повітряної тривоги в регіоні вважатиметься поважною причиною для участі в додатковій сесії. У цьому випадку учасник НМТ не має надавати додаткових підтверджень пропуску тестування.

Для участі в тестуванні необхідно буде подати заяву про участь у додатковій сесії. Така можливість передбачена в персональному кабінеті.

Повітряна тривога під час перебування в екзаменаційному центрі

Якщо оголошена повітряна тривога під час перебування учасників НМТ в екзаменаційному центрі, тоді можуть бути наступні варіанти дій:

Хто може подати заяву на участь у додатковій сесії НМТ

У випадку довготривалої тривоги після оголошення сигналу відбою учасники мають подати заяву щодо складання НМТ під час додаткової сесії.

Читайте також: НМТ: до якого числа можна зареєструватися на тестування

Інструкцію про алгоритм дій у такому випадку має надати відповідальний за пункт тестування, а персонал пункту тестування забезпечить учасникам усю необхідну допомогу в оформленні заяви.

Ніяких додаткових документів, які мають підтвердити факт довготривалої тривоги та право на участь у додатковій сесії, учаснику не потрібно.

«Заяви на участь у додатковій сесії необхідно подати одразу в пункті тестування. Водночас учасник НМТ має право також подати заяву самостійно протягом трьох робочих днів з дня складання іспиту», – йдеться у повідомленні.

Якщо і під час основної, і під час додаткової сесії буде оголошено тривогу, яка виявиться довготривалою, у такому випадку учасник після ухвалення рішення про завершення НМТ в екзаменаційному центрі має звернутися до відповідального працівника екзаменаційного центру. Ці питання будуть вирішуватись в індивідуальному порядку.

Раніше в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) повідомили, що учасники мультитесту отримали запрошення на НМТ.