UA / RU
Підтримати ZN.ua

Невідкладна допомога: що робити, якщо раптово стало зле

Бувають ситуації, коли медична допомога потрібно негайно.

Українці можуть підписати декларацію з будь-яким сімейним лікарем або педіатром, щоб мати доступ до медичних послуг. В Міністерстві охорони здоров’я пояснили, як діяти коли різко погіршилося самопочуття.

Читайте також: У МОЗ пояснили, як можна оскаржити рішення медико-соціальної експертної комісії

В першу чергу, зверніться до свого сімейного лікаря, зателефонуйте на його робочий номер чи доступним месенджером, якщо не маєте фізичної можливості прийти на прийом. До цього варто проговорити таку можливість з лікарем щодо необхідності контактувати з ним в узгодженому форматі.

Якщо ж ваш сімейний лікар відсутній через відпустку чи інші обставини, що зумовлюють тимчасову неможливість здійснювати прийом, медичний заклад має забезпечити безперервність надання послуг з первинної медичної допомоги, отже ви можете звернутися до іншого лікаря, навіть якщо у вас не укладена декларація з ним.

 Є лікарі-спеціалісти, для прийому яких вам не знадобиться направлення від сімейного лікаря (наприклад, гінеколог, стоматолог, психіатр, нарколог, фтизіатр або ж лікар, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями). У невідкладному стані ви можете звернутися до будь-якого лікаря теж без направлення.

Якщо відчуваєте, що ситуація критична — зверніться в «швидку» за телефоном 103 і виконуйте такі інструкції:

В МОЗ нагадали, що невідкладна медична допомога надається без направлення і без декларації.

Українці в межах програми «Доступні ліки»  можуть отримати медпрепарати безкоштовно, або з невеликою доплатою. Нагадаємо, як отримати рецепт, якщо відсутній сімейний лікар.