UA / RU
Підтримати ZN.ua

Несплата аліментів: яке покарання може загрожувати боржникам

За це пердбачений штраф.

В Україні батьки зобовязані утримувати дитину до повноліття. Під час дії воєнного стану не встановлені заборони для нарахуваннч пені за прострочення сплати аліментів. У пресслужбі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції розповіли, що які заходи можуть застосовувати до осіб, які мають борги з аліментів.

Що може загрожувати особі, яка не платить аліменти

Фахівці пояснили, що невиконання батьківських обов’язків та несплата аліментів – можете привести до штрафних санкцій.

Читайте також: Платник аліментів працює за кордоном: чи можна подати на перерахунок виплат

Штраф накладається у відсотковому співвідношенні до сукупного розміру заборгованих платежів за певний період:

«Такі додаткові кошти дитина отримує у повному обсязі, оскільки такі фінансові нарахування є своєрідною компенсацією за вимушене очікування», – йдеться у повідомленні.

Що робити, коли один з батьків не платить аліменти

У випадку, якщо один з батьків не бере участі в утриманні та вихованні дітей, інший має право звернутись до суду з відповідним позовом.

«Позови до боржника пред'являються в суд за місцем його проживання або перебування. Також можуть пред'являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача», – пояснили у відомстві.

Слід зазначити, що позивачі у справах про стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

У майбутькому боржники по аліментах не зможуть вимагати у старшому віці допомоги та аліментних платежів від дорослих дітей.

Раніше ми писали, чи можна збільшити розмір аліментів на дитину та які для цього потрібні причини.