UA / RU
Підтримати ZN.ua

Небезпечні відходи із цистерн нафтопроводу «Самара – Західний напрямок» таємно «закопували» в ґрунт на Закарпатті

Це могло призвести до екологічної катастрофи.

Дії керівництва ТОВ «Прикарпатзахідтранс», яке займається транспортуванням нафтопродуктів, призвели до масштабного забруднення та псування земель Закарпаття, повідомили в Службі безпеки України. Вказано, що збитки екології регіону становлять понад 34 млн грн.

«За даними досудового слідства СБУ, наприкінці 2018 року це підприємство самовільно почало демонтаж резервної гілки нафтопроводу «Самара – Західний напрямок». Зокрема, демонтовано цистерни та майже 33 км трубопроводу. І це без жодної дозвільної документації», - зазначили в СБУ.

Правоохоронці встановили, що для отримання надприбутків зловмисники таємно «закопували» в ґрунт небезпечні відходи із цистерн. При чому обсяги небезпечних речовин постійно нарощувалися, що могло призвести до екологічної катастрофи.

«Правоохоронці встановили, що внаслідок несанкціонованого демонтажу трубопроводу, залишками паливно-мастильних матеріалів забруднено майже 20 тис. м² земель. Частина із них - поблизу місцевого водозабору. За висновками експертів, дії зловмисників призвели до тяжких наслідків із забруднення та псування земель. Інженерно-екологічна експертиза підтвердила суму завданих державі збитків на понад 34 млн грн», - додали в СБУ.

У результаті обшуків за місцями діяльності підприємців та відокремленого підрозділу нафтобази правоохоронці вилучили документацію, яка доводить проведення оборудки.

Зараз колишньому головному інженеру «Прикарпатзахідтрансу» повідомили про підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

Тривають слідчі дії у межах справи за ч. 2 ст. 239 (забруднення або псування земель), ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України для встановлення та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до протиправної діяльності.

Читайте також: Данілов: РНБО дала доручення повернути у державну власність нафтопродуктопровід "Самара - Західний напрямок"

Нагадаємо, нафтопродуктопровід «Самара-Західний напрямок» раніше належав оточенню підозрюваного у держзраді депутата Віктора Медведчука: доходи з нього йшли на фінансування проросійських політсил та медіа. У лютому 2021 року провід арештували і він перейшов під держконтроль. За словами ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова, санкції проти «труби» Медведчука мали ввести ще в 2016 році, але «їх зірвав Порошенко». 

У вересні «Укртранснафта» отримала всі документи для управління «трубою Медведчука». Компанію пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським, хоча за документами вона повністю належить «Нафтогазу». Чому «труба Медведчука» тепер може бути «трубою Коломойського», читайте у статті  головного експерта StateWatch Олександра Лємєнова для ZN.UA «Як Коломойський отримає «медведчуківський» нафтопровід».