UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не «жест доброї волі»: ЗСУ перелічили знищену техніку росіян на Зміїному

Операція із забезпечення контролю над островом ще триває

Російські військові залишили острів Зміїний у Чорному не з «доброї волі», як це намагалось пояснити російське міноборони, а через те, що банально не витримали вогневих атак ЗСУ. Українські військові знищили на острові чимало російської техніки. Скільки і яку саме, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

«Завершуючи екстрену евакуацію особового складу з острова Зміїний, рашисти знищували військову техніку, документацію та майно. Імовірно здійснено мінування місцевості, причалу та навколишніх вод біля острова», – йдеться у повідомленні на Facebook-сторінці ОК «Південь».

Читайте також: Die Welt: Україна повернула контроль над островом Зміїний, що це означає?

За уточненими даними, ударами ЗСУ знищено зенітно-ракетний комплекс «Тор», один з маломірних катерів, причіп з дизель-генератором, радіолокаційну станцію та польовий склад боєприпасів. До того ж самі російській військові при відступі підірвали транспортно-зарядну машину до ЗРК «Тор», реактивну систему залпового вогню «Торнадо-Г» та втратили над морем гелікоптер.

Операція з остаточного взяття острова під контроль триває досі. Острів ретельно перевіряють на предмет виявлення там вибухівки та інших провокацій. Остаточні втрати противника уточнюються.

Читайте також: NYT: Провал на Зміїному може відібрати у Росії контроль над судноплавними шляхами

Нагадаємо, вогонь по російському гарнізону на острові Зміїний ЗСУ завдали за допомогою української експериментальної 155-міліметрової САУ «Богдана». Як пояснили згодом у ЗСУ, деокупація острова важлива передусім для жителів прилеглих регіонів, зокрема Одещини. Завдяки цьому знизилась загроза висадки десанту, також окупанти не зможуть розмістити берегові ПКРК, для підвищення ефективності застосування цих ракет по території України, щоб скоротити реакцію нашої ППО на них.