UA / RU
Підтримати ZN.ua

Науковці прогнозують ймовірність «вибухового темпу» нової хвилі COVID-19 в Україні

Ситуація у нашій країні може  бути подібною до тих, де спостерігається поширення штаму «Дельта».

В Україні закінчується чергова фаза спадання захворюваності на COVID-19, водночас захворюваність під час нової хвилі епідемії може мати вибухові темпи, свідчать результати нового дослідження НАН України.

«На цей момент захворюваність уже зростає в термінах тижневого порівняння, попри все ще низький її рівень, та існує загроза виникнення «вибухових темпів» такого зростання – подібно до того, як це спостерігалось у деяких країнах світу з поширенням у них штаму «Дельта»», - йдеться у прогнозі розвитку епідемічної ситуації в країні.

Стурбованість науковців викликає те, що за останній тиждень зросли одразу три ключові епідемічні показники:

«Відзначимо, що хоча вибухового зростання не спостерігається в жодному регіоні, але темпи тижневого зростання збільшувалися в останні дні, тому ймовірність пришвидшення зростання є досить високою», - наголошується у прогнозі.

НАН України

Стурбованість науковців викликає зростання захворюваності на півдні країни. Майже весь тижневий приріст загальнонаціональної захворюваності зосередився саме у групі «Південь», левова частка припала на Одеську область (зростання захворюваності на 49% за тиждень, числа позитивних ПЛР-тестів – на 41%, числа госпіталізацій – на 38%).

Окрім Одещини, до епіцентрів захворюваності можна віднести Київську та Сумську області. У Києві високими стали темпи зростання госпіталізацій та позитивних результатів тестів. У Сумській області високі темпи зростання госпіталізацій, захворюваності та позитивність зразків ПЛР-тестів.

НАН України

У НАН України також відзначають поглиблення тенденції до «помолодшання» ковіду за рахунок зростання не лише частки дітей серед нових випадків хвороби та госпіталізацій, а й частки людей віком 18–34.

НАН України

Фіксується також зростання спостережуваної летальності до нового річного максимуму з локальним перевищенням позначки 4% для дат поблизу 1 липня 2021 року.

Читайте також: Поширення штаму «Дельта» є зовнішньою загрозою, Україні варто прискорити вакцинацію – KSE

У світі поширюється новий, більш заразний штам коронавірусу «Дельта». За словами голови Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедроса Гебреєсуса, цю мутацію виявлено вже в 111 країнах, що свідчить про початок нової третьої хвилі пандемії.

В Україні штам «Дельта» офіційно «з'явився» лише 23 червня. У відповідь на запитання ZN.UA очільник МОЗ Віктор Ляшко розповів, як його відомство готується протидіяти новому штаму.

16 червня, уряд продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 серпня та запровадив низку нововведень щодо правил перетину кордонну та епідзонування. Що вже відомо про новий штам коронавірусу, читайте у нашому матеріалі.