UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські науковці визначили «академічних негідників» року

Наукова спільнота визначила переможців відзнаки «Академічна негідність року». Присудження відзнаки проводиться вже вшосте.

Напередодні Дня науки в Україні спільнота науковців провела чергову — п’яту, церемонію присудження відзнаки «Академічна негідність року»: відкрите народне голосування у формі колективного оціночного судження та висловлювання, повідомляють активісти антиплагіатної ініціативи «Дисергейт».

Цю традицію започатковано у 2016 році як реакцію наукової спільноти на кейс присудження наукового ступеня доктора наук дружині тодішнього віцепрем’єр-міністра Катерині Кириленко — кричущий випадок бездіяльності та підтримки академічної недоброчесності представниками влади і топ-політиками.

Переможцям приготували пам’ятні сертифікати, на яких зображено «академіка» Веселого Роджера — пірата навколонаукових морів як нагадування про недопустимість недоброчесної поведінки і натяк на важливість репутації.

Номінація «Плагіатор-2020/21»

Кандидатами номінації цьогоріч стали відомі очільники такі, як міністр освіти і науки України Сергій Миколайович Шкарлет - за текстові запозичення в докторській дисертації, директорка навчально-наукового інституту економіки Чернігівського національного технологічного університету Аліна Олександрівна Пінчук - за текстові запозичення в докторській дисертації, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Олександрович Онищенко - за текстові запозичення в докторській дисертації.

У результаті голосування лідером став чинний міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет із захмарним результатом підтримки — 86,8%  голосів. За пана Онищенка віддали свої голоси 8,5% тих, хто проголосував, а за пані Пінчук — 4,7%.

До речі, всі нинішні претенденти на звання «плагіатор року» — представники економічної науки. Мабуть, якщо копнути глибше, то серед носіїв наукового ступеня доктора економічних наук знайдеться чимало академічних піратів.

Номінація «Фальсифікатор-2020»

Фальсифікації наукових досліджень та експертних висновків —доволі поширене порушення академічної доброчесності. Цього разу в зазначеній категорії було три номінанти:

Серед кандидатів особливо вирізняється робота експертів КНДІСЕ, зокрема Юрія Ірхіна, яка стала основою обвинувачення в гучній кримінальній справі про вбивство Павла Шеремета. Тому не дивно, що наукова спільнота відзначила саме цей кейс, віддавши йому 57,9% голосів.

Отже, експерти у справі вбивства Шеремета отримують звання «Фальсифікатор-2020». На другому місці пані Пінчук — вона отримала 32,4% голосів. Її колегу пані Сакун відзначили 9,7% опитаних.

Номінація «Псевдонауковець-2020»

У 2021 році висунуті на відзнаку такі кандидати, як співробітник Запорізького класичного приватного університету Іван Олександрович Святненко — за докторську дисертацію із соціології, яку попрікають тим, що вона містить мізогінні висловлювання, Владислав Володимирович Гончарук, академік НАНУ — за антинаукові твердження, викладені в публікації, професор КНУ ім. Т. Шевченка Петро Олексійович Масляк — за антисемітські висловлювання, викладені в підручнику з географії для 8 класу та Андрій Іванович Авдєєнко — за поширення історичних міфів.

«Перемогу» здобув академік НАНУ Гончарук із 37,9% голосів

Номінація «Токсичний ректор-2020/21»

Повну відповідальність за стан української університетської науки несуть ректори університетів. Серед них чимало яскравих особистостей, які словом і ділом підтримують недоброчесну поведінку. Нинішнього року з-поміж них удостоїлися номінації такі кандидати:

«Переможцем» очікувано став колективний представник загону ректорів, зокрема Спілка ректорів вищих навчальних закладів. Ректори виявили корпоративну солідарність щодо ректора Шкарлета. Тому не забарилася реакція наукової спільноти з 53,1% голосів.

Номінація «Мурзилка-2020»

Нагадаємо, що «мурзилками» називають «наукові» видання, які не гребують неякісними науковими публікаціями. Цьогоріч кандидатами у "переможці" стали:

«Переміг» журнал «Економіка України» за те, що редколегія відмовилася відкликати статті С. Шкарлета, які містили текстові запозичення.

Номінація «Спец(з)рада-2020/2021»

Деякі спеціалізовані вчені ради «прославилися» на всю країну, зокрема - спеціалізована вчена рада Д 79.051.04 Національного університету «Чернігівська політехніка», де захищалося чимало науковців, котрих попрікають плагіатом (див. випадок 1, випадок 2, випадок 3, випадок 4) та спеціалізована вчена рада Д 26.891.02 з державного управління при Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості України — за легітимацію отримання наукового ступеня Іллею Кивою.

З великим відривом цього року «перемогла» спецрада з державного управління при Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості України. Її діяльність засудили 84,7% тих, хто проголосував.

Номінація «Скандал-2020/21»

Номінацією відзначаються події року, які викликали найбільше обурення та відразу наукової спільноти. Цьогоріч номінувались такі події:

Найбільше, а саме 48,2%, учасників голосування за цю номінацію вирішили, що скандалом року стало присудження нардепові Іллі Киві наукового ступеня кандидата наук із держуправління.

Номінація «Посіпака-2020»

Особливе неприйняття у справжніх науковців викликає підтримка практик недоброчесності у провладних структурах. Особливе неприйняття у справжніх науковців викликає підтримка практик недоброчесності у провладних структурахЦього разу були номіновані такі кандидати: 226 народних депутатів, причетних до призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки України; 13 членів спеціалізованої вченої ради Д 26.891.02 з державного управління при Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості України — за присудження наукового ступеня кандидата наук з державного управління Іллі Киві; Голова Патронатної служби МОН Сергій Захарін, який, на думку науковців, веде політику публічного виправдання практик академічної недоброчесності.

З великим відривом «переможцями» стали 13 членів спеціалізованої вченої ради з державного управління при Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості України за присудження наукового ступеня кандидата наук з державного управління Іллі Киві. Їм дісталося 57,1% голосів науковців. На другому місці 226 нардепів, які посприяли призначенню Сергія Шкарлета міністром освіти. За них проголосували 31,4% опитаних. 11,4% у негативному ключі відзначили поведінку пана Захаріна — голови Патронатної служби МОН.

Відзнака «Академічна негідність року» — це форма громадського зворотного зв’язку, призначена для захисту та розбудови освіти і науки в суспільстві на засадах академічної доброчесності.

На жаль, поки що репутація не працює в Україні на підтримку академічної доброчесності. Тому громадськості доводиться говорити про це, навіть ризикуючи власною безпекою. Державні органи хочуть пафосних промов і мовчання про конкретних осіб та повної свободи недоброчесності під гучні декларації.

Традиційно перед Днем науки українські науковці провели церемонію присудження відзнаки «Академічна негідність року». Серед «переможців» — імена не лише науковців, а й високопосадовців, депутатів, ректорів . Хто вони, і чим цьогорічна церемонія відрізняється від попередніх — читайте в статті «Чорна мітка від кролика Роджера».