UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО допоможе Україні реформувати ДСНС

Навесні Київ відвідає заступник генсека Альянсу з питань рятувальних операцій.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час візиту в Брюссель обговорив із заступником генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер реформування Державної служби з надзвичайних ситуацій, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

У ході зустрічі у четвер, 9 лютого, була досягнута домовленість про активізацію співпраці у цьому напрямку для забезпечення ефективної внутрішньої безпеки в Україні в умовах російської агресії.

Геттемюллер позитивно сприйняла пропозицію Гройсмана про розширення підтримки реформи ДСНС з боку НАТО.

Співрозмовники узгодили візит заступника генсекретаря НАТО з питань рятувальних операцій в Україну навесні цього року.

Нагадаємо, у грудні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про старт реформи ДСНС, яка передбачає ліквідацію пожежної інспекції та реформування системи пожежної охорони.

ількість органів управління буде приведено у відповідність з кількістю новоутворених адміністративних районів. Частина пожежних депо та техніки передадуть територіальним громадам для організації власної пожежної охорони. Також у МВС пообіцяли доукомплектувати підрозділу ДСНС районного рівня до нормативної чисельності.

У новостворених територіальних громадах в сільській місцевості планують створити місцеві пожежні команди (МПК) для забезпечення їх прибуття на місце пожежі протягом 20 хвилин. Добровольці отримувати зарплату не будуть, але держава і місцеве самоврядування надасть їм різні пільги та гарантії.

ДСНС була створена в 2012 році шляхом об'єднання Міністерства надзвичайних ситуацій, Державної інспекції техногенної безпеки як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого координувалася Міністерством оборони.

У квітні 2014 року урядовою постановою координація діяльності ДСНС була покладена на Міністерство внутрішніх справ.