UA / RU
Підтримати ZN.ua

Напад на Михайлика: версії друзів активіста та поліції не збігаються

Стріляти в активіста могли з гвинтівки здалеку, а не з пістолета і впритул, вважають друзі потерпілого.

Активіст одеської організації партії "Сила людей" Олег Михайлик вважає, що стріляти в нього могли здалеку і з гвинтівки, а не як стверджують слідчі - з пістолета та впритул. За його словами, до такого висновку дійшли його друзі після аналізу даних комп'ютерної томографії грудної клітини, де видно застряглу у легені кулю.

Як розповів активіст в інтерв'ю "Українській правді", правоохоронці знімками томографії не цікавилися, відповідно версії його друзів і поліції не збігаються.

"Слідство розглядає версію, що в мене стріляли з револьвера, тобто з відносно близької відстані – чи то впритул, чи з авто, яке проїжджало майже поруч зі мною. Друзі припускають, що все-таки постріл був зроблений здалеку з гвинтівки з глушником", - зазначив Михайлик.

Його друзі вважають, що могли стріляти з машини, припаркованої біля супермаркету "Обжора", з якого Михайлик тоді йшов додому. Зараз він чекає на операцію з вилучення кулі, яка зможе показати, з якої саме зброї скоїли замах. Активіст зазначив, що хоче провести операцію за кордоном, щоб кулю не підмінили.

"Головна мета – унеможливити в майбутньому її підміну з метою вийти чітко на версію, що постріл був зроблений саме з того пістолета, вилученого слідчими в одного з підозрюваних, як ймовірне знаряддя вбивства. Ми хочемо покарати справді винних", - сказав Михайлик.

Він також додав, що його адвокат бачив тільки одне вилучене правоохоронцями відео з камер спостереження, на якому не видно ніяких деталей, навіть силуету потерпілого, а чути тільки схожий на постріл звук.

За словами Михайлика, поблизу місця замаху є багато камер відеоспостереження, але невідомо, чи вилучала їх поліція. Він також додав, що слідчі переконані, що нападники стріляли з револьвера, зокрема, тому що на місці не знайшли гільзу.

Активіст також заявив про свої сумніви у причетності заарештованих до цього замаху, оскільки вони "виглядають дуже зручними" для поліції.

Як повідомлялося, 22 вересня в активіста Олега Михайлика стріляли біля його будинку. Він неодноразово виступав проти муніципальної адміністрації міста, зокрема, мера міста Геннадія Труханова. Пораненого госпіталізували і надали йому державну охорону. Поліція зареєструвала кримінальне провадження за ст. 115 (замах на умисне вбивство) Кримінального кодексу.

25 вересня поліція затримала трьох підозрюваних у замаху на Михайлика. Затримані на допиті визнали свою провину, суд відправив їх до СІЗО. За даними слідства, підозрювані є членами грузинського етнічного злочинного угруповання.

З початку 2017 року в Україні було скоєно більше 50 нападів на громадських активістів та журналістів. Найбільш напружена ситуація – на Півдні країни, зокрема, в Одеській та Херсонській областях. В жодному з випадків слідство не встановило замовників злочинів.

Одеські активісти вважають, що за терором проти них стоять мер міста Геннадій Труханов, а також близькі до нього бізнесмен Володимир Галантерник і кримінальний авторитет Олександр Ангерт на прізвисько "Ангел", які фактично монополізували корупцію в Одесі. А місцева поліція і прокуратура фактично захищають інтереси цього угруповання, та не виконують своїх професійних обов'язків.

Детальніше про ситуацію в Одесі читайте в матеріалі Ніни Перстньової "Біси міста "Ангела" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".