UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найтепліший вересень: в Укргідрометцентрі розповіли про температурні рекорди

Він став найтеплішим вереснем з 1881 року.

Як і прогнозували синоптики, вересень 2024 виявився аномально теплим з великою кількістю температурних рекордів. В Укргідрометцентрі підвели підсумки першого осіннього місяця.

Читайте також: Справжня осіння погода: синоптикиня попередила про дощі

За даними спостережень метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського середньомісячна температура повітря у вересні в Києві дорівнювала +20,6°С, що на 5,7°С вище за кліматичну норму.

Також там повідомили, що цьогорічний вересень став найтеплішим у столиці з 1881 року, перемістивши минулорічний на другу сходинку. За місяць у столиці було зафіксовано 11 температурних рекордів.

Найхолодніше у столиці було 19 вересня, коли мінімальна температура під ранок знизилась до +10,4°С, а найтепліше – 1 вересня, коли максимальна температура після полудня досягла +33,0°С.

Укргідрометцентр

Щодо прогнозу температури повітря на жовтень, листопад і зиму 2024/2025, то всі світові прогностичні центри одностайні у своїх висновках: температура повітря протягом найближчих місяців як у Європі, так і в Україні залишатиметься аномально високою. Цьому сприятиме як посилення парникового ефекту, так і особливості загальної циркуляції атмосфери, які будуть характерними для цього періоду. Якою буде зима та залишок осені розповіла в своїй статті «Якою буде погода восени та взимку в Україні» для ZN.UA завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віра Балабух.