UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацрада закликає уряд заборонити політикам підробляти на телебаченні ведучими

Політики-ведучі перетворюють ефір на місце зведення політичних рахунків та пропагандистської боротьби, і шкодять професійній журналістиці, вважає регулятор.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення закликала уряд на законодавчому рівні обмежити ведення програм і передач на українському телебаченні політичними діячами.

"Надзвичайно важливою зміною в інформаційному просторі держави, на думку Національної ради, має стати законодавче обмеження на ведення програм і передач політичними діячами", - йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті регулятора.

Наголошується на тому, що це явище набуло в Україні великого розмаху, але шкодить журналістиці та відкидає вітчизняні ЗМІ за межі журналістських стандартів.

"Це явище сьогодні набуло великого розмаху – воно нівелює журналістику, відкидає ЗМІ України далеко за межі журналістських стандартів, якими керується медійна професія, й робить ефір місцем зведення політичних рахунків та пропагандистської боротьби", - пояснили у Нацраді.

Там також нагадали про те, що такий стан речей суперечить нормам про поширення засобами масової інформації передвиборної агітації та політичної реклами.

"Національна рада пропонує парламенту України врегулювати ці питання в якнайшвидший термін", - резюмується в заяві.

Як свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг", українці більше довіряють телебаченню, ніж інтернету. Серед джерел інформації українському телебаченню довіряє 49% опитаних, інтернет-сайтам – 41%.

За даними опитування Research & Branding Group, у лютому 2017 року телебачення приблизно вдвічі (58%) обходить інтернет (30%) за частотою згадування в якості джерела для отримання інформації. Усі інші ЗМІ безнадійно відстають від лідерів за цим показником: радіо – 2%, преса – 2%, важко відповісти 8%.

Детальніше про інформаційні маніпуляції читайте у матеріалі Георгія Почепцова "Інформаційний двобій, або Як людина в краватці перемагає людину в капцях" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".