UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАБУ повернуло Генпрокуратурі дві третини переданих раніше справ

Детективи взяли у провадження 51 кримінальну справу, а більше 100 повернули до ГПУ.

Національне антикорупційне бюро повернуло Генеральній прокуратурі більшість кримінальних справ, переданих із ГПУ до НАБУ з листопада 2017 по травень 2018 року. Всього за цей період НАБУ отримало з ГПУ 170 кримінальних проваджень і повернуло 111 з них прокуратурі для продовження розслідування, повідомляє УНН із посиланням на прес-службу Бюро.

Детективи НАБУ взяли у провадження 51 кримінальну справу, в чотирьох з них досудове слідство припинено. Щодо восьми справ рішення ще не прийняті.

Серед іншого, ГПУ передала НАБУ кримінальні справи стосовно екс-президентавтікача Віктора Януковича (епізоди по Межигір'ю, "Укртелекому", а також про виплату гонорару за книгу), колишнього генпрокурора Віктора Пшонки та його сина Артема, екс-міністра юстиції Олени Лукаш, а також екс-депутатів Віталія та Євгена Калюжних – фігурантів "чорної бухгалтерії" "Партії регіонів".

Нагадаємо, 20 листопада минулого року вступили в дію зміни Кримінально-процесуального кодексу, і Генеральна прокуратура втратила право починати розслідування. Згідно з перехідними положеннямя, частина справ має перейти до НАБУ, інша – до Державного бюро розслідувань, яке досі не розпочало свою роботу

23 листопада генпрокурор Юрій Луценко заявив, що НАБУ відмовляється приймати справи в ГПУ. За словами Луценка, у нього накопичилися десятки відмов Бюро брати у своє провадження матеріали за тими чи іншим злочинам.

У НАБУ, в свою чергу, закликали генпрокурора не спекулювати на цій темі. У відомстві вказали на ризики, які провокує передача тисяч недорасследованных справ Бюро, штат детективів якого складає близько 200 осіб, підкресливши при цьому, що підстав не приймати справи у них немає.

Повідомлялося, що станом на січень детективи НАБУ взяли у провадження 18 з більш ніж 150 переданих ГПУ справ.