UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАБУ показало відео обшуків в Адміністрації морських портів України

Детективи вручили повідомлення про підозру вісьмом фігурантам справи про заволодіння коштами держпідприємства.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура погодила публікацію фрагментів оперативного відео Національного антикорупційного бюро, зробленого під час обшуків e рамках розслідування привласнення 247 млн грн. ДП "Адміністрація морських портів України".

29 січня детективи затримали сімох підозрюваних у причетності до заволодіння коштами АМПУ. Повідомлення про підозру 29-30 січня отримали вісім осіб, повідомляє прес-служба НАБУ.

Серед підозрюваних – чотири колишніх посадовців держпідприємства: керівник АМПУ у 2014-2017 роках, заступник голови АМПУ в 2015-2017 роках, начальник відділу закупівель в 2015-2018 роках і заступник голови з фінансів в 2015-2016 роках.

Крім того, підозри вручили чинному керівникові одеської філії Адміністрації морських портів, директору та бенефіціару комерційного підприємства, а також представнику нерезидента (підприємства-учасника корупційної схеми).

Нагадаємо, серед затриманих під час обшуків в Одесі у понеділок, 29 січня, виявився колишній директор ДП "Адміністрація морських портів України" Андрій Амелін та його заступники.

31 січня Солом'янський суд Києва заарештував Амеліна з правом внесення 12 мільйонів гривень застави.

Обшуки і затримання проводилися в рамках розслідування за договорами 2015 року з компанією "Техморгідрострой" на виконання робіт з днопоглиблення у Бердянському та Маріупольському портах. Йдеться про присвоєння коштів менеджментом підприємства ТОВ "Техморгідрострой" за попередньою змовою з посадовими особами АМПУ у 2015 році.

У липні 2016 року Амеліну вручили повідомлення про підозру у привласненні 3,5 мільйонів гривень. У серпні того ж року Шевченківський суд Києва відпустив його під заставу 1,4 мільйони гривень.

У квітні 2017 року НАБУ подало до Господарського суду міста Києва позов про визнання недійсним договору з проведення днопоглиблювальних робіт у портах України на суму 712 мільонів гривень. Наразі судом порушено провадження у справі.

Дії усіх підозрюваних кваліфіковано за ч. 5 ст.191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинених організованою групою). Напередодні детективи НАБУ повідомили про підозру вісьмом колишнім та чинним посадовцям ДП "Адміністрація морських портів України" у заволодінні понад 247 мільйонами гривень підприємства.