UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАБУ перевірить відповідність статків голови Нацполіції Одещини його декларації

Відкрити справу за матеріалами журналістського розслідування детективів зобов'язав суд.

Солом'янський районний суд Києва зобов'язав детективів Національного антикорупційного бюро (НАБУ) відкрити справу за фактом можливої наявності недостовірної інформації у декларації начальника Національної поліції України в Одеській області Дмитра Головіна, повідомляє "Слідство.Інфо".

Журналісти провели розслідування та встановили, що правоохоронець володіє елітними апартаментами у котеджному містечку вартістю близько трьох мільйонів гривень (2,3-2,6 млн), які зареєстровані на 86-річного дідуся його дружини. При цьому в декларації Головіна – лише будинок і квартира в Одесі, апартаменти в Луганську та Сімферополі.

За матеріалами розслідування юрист Інституту розвитку регіональної преси Олександр Волошин 19 жовтня написав заяву в НАБУ.

"За попередньою кваліфікацією я просив внести саме як недостовірне декларування. На підставі цієї статті можна довести незаконне збагачення Головіна, якщо він сам придбав цей таунхауз. Якщо нерухомість справді купував 86-річний Іван Слєпцов, детективи перевірятимуть усі його доходи", - пояснює юрист.

У другому випадку, якщо антикорупціонери не знайдуть офіційних статків Слєпцова, які б дозволили йому придбати дорогу нерухомість, йому загрожуватиме підозра в ухиленні від сплати податків.

"Детективи бюро повинні були впродовж доби внести відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань... Але в НАБУ не внесли вчасно відомості до єдиного реєстру. Не зробили цього й за 10 днів, що й стало причиною позову за фактом бездіяльності службовців Бюро", - йдеться у матеріалі.

З 2017 року в Україні було скоєно понад 50 нападів на громадських активістів та журналістів. Найбільш напружена ситуація – на півдні країни, в Одеській і Херсонській областях. В жодному з випадків слідство не встановило замовників злочинів.

Одеські активісти вважають, що до терору проти них причетні мер міста Геннадій Труханов, а також близькі до нього бізнесмен Володимир Галантерник і кримінальний авторитет Олександр Ангерт на прізвисько "Ангел", які фактично монополізували корупцію в Одесі. А місцева поліція і прокуратура фактично захищають інтереси цього угруповання, та не виконують своїх професійних обов'язків.

Докладніше про ситуацію в Одесі читайте в матеріалі Ніни Перстньової "Біси міста "Ангела" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".