UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Житомирщині податківець торгував інформацією з обмеженим доступом - СБУ

Інформацію про доходи підприємців з баз ДПС чиновник продавав їх конкурентам.

© СБУ
© СБУ
© СБУ
© СБУ

Головний державний ревізор-інспектор ГУ Державної податкової служби в Житомирській області торгував персональними даними з обмеженим доступом з баз ДПС, повідомляє прес-служба СБУ.

Інформацію про доходи підприємців Житомирщини, податківець продавав їх конкурентам, які і були його головними замовниками та потенційними клієнтами. Вартість інформації з автоматизованої інформаційної системи «податковий блок» залежала від обсягів і носія даних.

Злочинну діяльність чиновника викрили Кіберспеціалісти СБ України. Оперативники спецслужби задокументували кілька фактів збуту інспектором персональної інформації.

Його затримали в Бердичеві відповідно до ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України при отриманні оплати від чергового клієнта.

За місцем проживання податківця провели обшуки та вилучили комп'ютер і накопичувачі з інформацією з обмеженим доступом, які він планував продати.

Розслідування проводять по ч. 1 ст. 361-2 (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання про повідомленні затриманому про підозру і обрання йому запобіжного заходу.

Читайте також: СБУ відзвітувала про викриття багатомільярдної "схеми" податківців і айтішників

Раніше повідомлялося про те, що Служба безпеки підозрює колишнє керівництво Державної податкової служби в організації механізму по незаконному формуванню податкового кредиту на мільярди гривень. Крім того, триває розслідування за статтями про фінансування тероризму і посяганні на життя державного чи громадського діяча.

Правоохоронці також встановили факти незаконного втручання в роботу електронних баз даних податкової служби. В тому числі, це робили за допомогою зміни алгоритму автоматичної перевірки податкових накладних в Єдиному реєстрі ряду фіктивних суб'єктів господарської діяльності. В СБУ відзначили, що такі дії призвели до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, а також легалізації протиправно отриманих коштів.

Детальніше про схеми в податковій читайте в статті Юлії Самаєвої, редактора відділу економіки ZN.UA - "Податок на додану жадібність".