UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Закарпатті у двох державних лісгоспах вирубили цінної деревини на 3,5 мільйона гривень - СБУ

В. о. директора і трьох чиновникам повідомили про підозру.

© Національна поліція України
© Національна поліція України
© Національна поліція України
© Національна поліція України
© Національна поліція України
© Національна поліція України

У Мокрянському та Великоберезнянському державних лісгоспах на Закарпатті посадовці допустили незаконну вирубку цінних порід дерев, чим завдали збитків державі на 3,5 мільйона гривень, повідомляє прес-служба СБУ.

За оцінками експертів-екологів, протиправна діяльність чиновників Мокрянського лісгоспу завдала шкоди природоохоронному фонду держави більш ніж на 3 мільйони гривень.

"В рамках кримінального провадження трьом посадовцям лісгоспу, в тому числі і виконуючому обов'язки директора, повідомляється про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, в Великоберезнянському лісгоспі з подачі службовців держпідприємства вирубували ліс на ввіреній їм території і збували його комерційним структурам.

Фахівці-екологи СБУ оглянули і встановили факти систематичних вирубок. Збиток державі оцінили в півмільйона гривень.

Читайте також: В Держлісагентстві оцінили обсяг незаконних рубок лісів в Україні

Раніше СБУ в Закарпатській області блокувала схему незаконного переправлення оптових партій деревини цінних порід в країни Євросоюзу на 800 тисяч гривень.

За даними слідства, поставки організувала одна з регіональних компаній, яка спеціалізується на продажу великих партій деревини за кордон. Незважаючи на мораторій на вивіз з України лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, фірма нелегально продавала ліс цієї категорії іноземним замовникам. Щоб приховати злочин, експортер вносив в митній декларації дані, що не відповідають реальному вигляду і якості сировини.

Про те, як орудує "лісова мафія" на Закарпатті, читайте в статті Юлії Самаєвої "Карпатська різанина бензопилою" для ZN.UA.